23.12.2012

Piparkakkutalo ja muita pipariviritelmiä

Tämänvuotinen piparkakkutalo näyttää siis tältä:


Mökki otti paikkansa lasiovisessa kaapistossa, Iittala-hyllyllä (kokkauskirjojen yläkerrassa). Kuten näette suhteesta astioihin, piparitalo on varsin pikkuruinen. Sen leipomiseen riitti 250 grammaa taikinaa, eli normipaketin puolikas. Ja siis hieman taikinaa jäi ylikin, pikkupipareiksi. Osien leikkaaminen kävi kätevästi Prismasta ostetulla muotilla (joo-o, ihan totta).

Koristelussa ollaan yksinkertaisella söpöstelylinjalla: valkeaa ja karpaloilla pinkiksi värjättyä tomusokerikuorrutetta pakastepussin kulmasta pursotellen. Ja kakkuströsseleitä sydämien ja helmien muodoissa.Alla myös kuvia marraskuussa järjestetystä Myllyn Parhaan pipari-illasta. Tapahtumassa saatiin vinkkejä piparitaikinan monipuoliseen hyödyntämiseen, maisteltiin esimerkkiherkkuja ja leivottiiin tietenkin myös itse pipareita. Mukana oli sekä itsetehdyn piparitaikinan nimeen vannovia ruokabloggaajia että sellaisia, jotka eivät olleet sekaantuneet piparileivontaan sitten lapsuusvuosien. :D

Testasimme käytännössä perinteisen voilla valmistetun piparitaikinan sekä Myllyn Parhaan uuden laktoosittoman, kasvirasvapohjaisen version erot. Sekä raakana että kypsänä. ;) Täytyy sanoa, että olivat ihan tasavahvoja! Raakana kasvisversio maistui jopa paremmalle! Tosin jälkeenpäin kotona sitä käyttäessä huomasin, ettei uunista tullutkaan se ihan perinteinen piparintuoksu. (Tapahtumaillassa tuota ei voinut huomata, koska molempia pipareita paisteltiin samanaikaisesti ja tuoksut sekottuivat.)

Luojan kiitos, ilta alkoi (minulla suoraan työpäivän jälkeen) suolapalalla.
Loppuaika kun oli makean piparin ilotulitusta tuhannella tapaa...

Joulumenu kirjoitettuna piparilevylle! Loistoidea, katsotaan,
josko ehdimme toteuttaa tämän kotonakin vielä tänä jouluna! :D

Piparkakkumysli oli kyllä namia.
Tuota ja hyvää partaäijäjugurttia...
Siinäpä mainio jouluaamiainen.

Maistiaisia, monenlaisia... Piparia, mysliä, leivos, juustokakkua...

Ja päästiin itsekin harjoittelemaan!

Eläinmuotit olivat kovassa suosiossa, etenkin porot ja ketut.
Elukoiden asentojakin tuunailtiin vitsikkäästi. Pus pus!
(Koska mistelinoksaperinne jalkautuu Suomeen? Ensi joulun hitti?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti