30.12.2012

Naudanlihakääryleet aprikoosi- ja luumutäyttein

Omassa keittiössäni naudanlihaa tulee kokkailtua todella harvoin. Ja jos jauheliha pudotetaan laskuista pois, niin sitten vieläkin harvemmin. Siksipä olikin hauska päästä ostoksille 15 euron lahjakortin kanssa, jonka sain pikkujoulujen merkeissä Atrian Kulinaari-tuotesarjan kokeilemiseksi.

Kulinaari-merkin lihatuotteet ovat vapaana kasvanutta pihvirotuista suomalaista nautaa, jonka sopimustuottajat ovat sitoutuneet normaalia kattavampiin vaatimuksiin mitä tulee esimerkiksi eläinten eettiseen kasvattamiseen ja tuotannon ympäristövaikutuksiin. Kasvisten osuuden kasvattaminen ruokavaliossa on minusta hyvä juttu, mutta koska en kuitenkaan halua missään tapauksessa jättää lihaa kokonaan pois, ovat tällaiset vastuullisempien valintojen mahdollisuudet ruokakaupoissa tervetulleita!

Naudanlihakääröjä ja sieni-paprikalisuketta punkkukastikkeella...
Tarjoiluvatiräpsyt apupöydällä ennen pöytiintarjoilua.


Kulinaari-tuotevalikoimassa oli yksi ylitse muiden, siispä ohuita sisäpaistiviipaleita vaan sinne kauppakassiin! Ja kotona sitten askarteluhommiin: Joka viipaleelle muutama kuivattu luumu tai aprikoosi, lihat kääröiksi, ja lopuksi kääröt hautumaan ihanaan punaviiniliemeen. Tässä on talviruoka parhaimmillaan, ja poskille pakkasessa ulkoiltaessa hankittu punakin saadaan säilymään pidempään, kun ruuan kanssa nautiskellaan lihan kunniaksi korkattua punkkua! ;)

Kyllä klassiset poikkileikkauskuvatkin pitää olla!
Täytteinä luumu & timjami sekä aprikoosi & rosmariini.Hedelmätäytteiset lihakääryleet

naudan sisäpaistia ohuina viipaleina (esim. Atria)
suolaa
mustapippuria
luumuja ja/tai aprikooseja
timjamia ja/tai rosmariinia
(cocktailtikkuja)

1.5 dl vettä
1.5 dl punaviiniä
puolikas kasvisliemikuutio
1 prk herkkusieniä
1 ISO punainen (suippo)paprika
(jauhoja kastikkeen suurustamiseen)

Levitä sisäpaistiviipaleet leikkuulaudalle, nuiji tarvittaessa ohuemmiksi. Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla. Aseta kunkin viipaleen etureunaan 2-3 luumua tai aprikoosia, ja ripottele päälle timjamia tai rosmariinia. Kääri sitten viipaleet rulliksi ja kiinnitä cocktailtikulla. Jos teet kääröjä useammalla eri täytteellä, kiinnitä tikut eri tavalla, jotta tunnistat eri maut kypsinäkin.

Ruskista kääryleet kaikilta pinnoilta kuumalla pannulla, ja lisää sitten pannuun vesi, punaviini, kasvisliemikuutio ja herkkusienet. Anna lihojen kypsyä kannen alla miedosti poreilevassa kastikkeessaan 30-60 minuuttia. Lisää renkaiksi pilkottu paprika pannuun viimeisten 10-15 minuutin ajaksi.

Nosta kypsiksi hautuneet lihakääryleet ja kasvikset pannusta (peitä foliolla, jotteivät jäähdy), ja suurusta pannuun jäänyt liemi sopivaksi kastikkeeksi. Siivilöi se vielä ennen tarjoilua.

Rullailun valmisteluvaiheet. (Huomaa "jumbochilit", eli makeat suippopaprikat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti