8.12.2012

Herkuttelijan herkkusieni-sipulikeitto

Joskus kokkailuideani kypsyvät perse edellä puuhun -menetelmällä iteroiden.
Kuten nyt esimerkiksi tämän keiton kanssa tapahtui...

Ei tarvinnut edes tyhjentää apupöytää lehdistä ja tiskeistä kuvailua varten... Sähköyhtiön lehdessä kun oli näin suloinen kansi. Joulutunnelmaa. :)

Kaikki lähti kauppareissusta, jolla oli sitten ihan pakko ostaa rasia herkkusieniä. Olivat hyvässä tarjouksessa, ja näyttivät niin puhtailta, tuoreilta ja herkullisilta. Kooltaan pieniä ja vieläpä kotimaisia. Näillä meriiteillä kauppakoriin. Kyllä niistä huomiselle jotain keksii.

Ja hyvin keksittiinkin. Kunhan oli jää- ja keittiökaappien sisältöjä nuuskittu ja ideoita seuraavan päivän duuniaherruksen lomassa pohdiskeltu. ;) Keittoa piti saada! Ja herkkarien kaveriksi reippaasti sipulia. Ja keksinpä laittaa sekaan vielä pienen kotimaisen ompunkin, oikein pieneksi pilkottuna (kyllähän uudella Hulluilta Päiviltä ostetulla veitsellä kelpasikin). Omena toikin kivan hienostunutta makeutta ja happoa ilman että keittoa maistaessa tajuaisi omppukomponenttia lainkaan. Maustamiseen parvekepuutarhan pakastettuja antimia: timjamia ja persiljaa. Ja keittoliemeen makua vielä kanakuutiosta.

Erittäin herkullista! Mitenkäs muutenkaan, kun pääraaka-aineena herkkusienet... Omppu-kanaliemi-timjami -yhdistelmä toimii. Ja pieneksi pilkotut ainekset ovat juuri sopivaa soppapurtavaa. Njam njam... :)

Lopussa lisättävä maitodesi paitsi antaa keitolle kermaista väriä, myös jäähdyttää soppaa sopivasti. Kerman makulisää tämä maukas keitto ei kuitenkaan kaipaa.Herkkusieni-sipulikeitto

200 g herkkusieniä
100 g sipulia
1 pieni omena (isommasta riittää puolikas)
1 kanaliemikuutio
5 dl vettä
timjamia
persiljaa
Maizena vaaleaa suurustetta
mustapippuria
1 dl maitoa

Pilko herkkusienet, sipuli ja omena pieniksi kuutioiksi. Osan pienimmistä herkkusienistä voit jättää isommiksi paloiksi, esim. kuudesosiin pystysuunnassa leikatuiksi sektoreiksi. Heitä sieni-, sipuli- ja omppupalat kattilaan, ja kuullota kohtuullisella lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää puolessa välissä joukkoon myös kanaliemikuutio.

Mittaa kattilaan puolisen litraa vettä, ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Anna porista jokunen hetki, ja lisää sitten anteliaasti yrttejä. Annostele kiehuvaan keittoon sopivasti suurusainetta. Parin minuutin kuluttua voitkin maustaa keiton pippurilla ja lisätä maidon. Tarkista maku, ja tarjoile soppa hyvän leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti