10.11.2012

Skonssit on monet...

... sanoi Hayley, kun taas vaihteen vuoksi niitä paisteli.


Yep, parantumaton skonstailija kun olen, leivoin taas lyhyestä aikaa pellillisen skonsseja viikonloppuaamupalalle. Uutuuselementtinä näissä skonsseissa oli pakastemarjojen käyttö. Nehän kannattaa lisätä tällaiseen leivonnaiseen suoraan jäisinä, jotta ne säilyvät kokonaisina ja mehustumattomina. Paistoaikaa kylmyys voi lisätä minuutin tai pari. Mustikat ovat ehkä tyypillisin skonssimarja, joten minä tietysti kapinoin valitsemalla mustaherukat. Olisinpa tajunnut hamsteroida niitä kesällä enemmänkin, mustaherukassa on makua! (Kai se on se orastava vanhuus tullut, kun puolukat, karpalot ja herukat maistuvat nykyään paremmin kuin mansikat ja mustikat...)

Vaikka taas nojasin vakioskonssiohjeeseeni, tein siihen nyt pienen tuunauksen. Lisäsin taikinaan desin partaäijäjugurttia ja vähensin maidon määrää puolella desillä. Jauhoja lisäsin myös hieman. Varmuuden vuoksi. Skonsseista tuli kenties sisukseltaan hieman pehmeämpiä, tosin tätä on vähän hankala analysoida johtuvaksi pelkästään jugurtista. Mustaherukoillakin saattoi olla osuutensa... [Myöhemmin dokumentoitu kommentti: Jugurtti taisi todellakin tehdä skonsseista pehmeämpiä, ja myös paremmin säilyviä. Nimittäin aika tavalla myöhemminkin nautittu skonssi, jossa oli paljon marjatonta osaa oli säilynyt oikein pehmeänä.]

Näissä skonsseissa on vain hieman makeutta. Eli juuri sopivasti aamupalalle.

Ja hei, mikäs bloggaaja minä olisin, jos en somistaisi kuvia kukkasin,
kun sellaisilla minua viileän syksyn keskellä on ilahdutettu! :)
Ovat tässä jo tosin parhaat päivänsä nähneet, joskin minusta ruusut
kuihtuvat kauniisti, jos vain antaa niiden tehdä se arvokkaasti.Mustaherukkaskonssit
1 pellillinen, 9 kpl

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

50 g margariinia
1 dl maitoa
1 dl kreikkalaista jugurttia
1 dl mustaherukoita (suoraan pakkasesta)

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää margariini joukkoon nokareina, ja nypi se kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä maito, jugurtti ja marjat (älä sulata niitä jos käytät pakastettuja). Sekoita nopeasti (älä vaivaa). Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja taputtele noin 2 cm paksuksi levyksi. Irroita lasilla tai pyöreällä muotilla haluamasi kokoisia pyörylöitä. Paista skonsseja 225-asteisessa uunissa 13-15 minuuttia.

Tässä etualalla ns. painokelpoisimman näköinen skonssi, jossa vähiten pintaan osuneita marjoja. Mutta siistiyden ohella se on törkyisempiin kavereihinsa verrattuna ehkä vähän tylsä. Vaan puolustan silti tätäkin kiltti-tyttö-syndrooma-skonssiani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti