3.11.2012

Kolmen juuston kurpitsapitsa

Syksyn kurpitsahypetys jatkuu edelleen, nyt oranssi ystävämme pilkottiin pizzan täytteeksi. Googletin termejä squash ja pizza, ja makukomboksi iteroin hakutuloksistani myskikurpitsan, rosmariinin ja vuohenjuuston. Pizzapohjan päälle ei tietenkään voideltu tomaattikastiketta, vaan maustamatonta tuorejuustoa. Yrteistä löytyi myös tuoretta timjamia, ja koska sekin sopi tuohon hyvin, ripottelin sitäkin mukaan reippaasti. Viimeistelyyn sitten vielä kevyesti parmesania, jota siis pitää laittaa nimenomaan pizzapohjan reunojenkin päälle. Silloin tulee ihanan makuiset, hieman juustoiset ja rapeat reunat!

Ennen paistamista...

idpic
... ja paistamisen jälkeen.

Ylipäänsä nyt opin myös vihdoin panostamaan oikealla tavalla pizzapohjaan. Tein sen huolellisesti vaivaten, ja tuloksena oli tahmeasta taikinamöykystä kehittynyt kiinteän kimmoisa ja tarttumaton taikinapallo (ilman jauhojen lisäämistä vaivausvaiheessa). Sitkeys palkitaan (pun intended). Käytin pohjaan myös aavistuksen valkosipulijauhetta, ja öljynäkin käytin hyvänmakuista seesaminsiemenöljyä. Tavoitteena oli nimittäin saada hyvänmakuinen pohja, jota on ilo syödä (siksi myös parmesaania noille paljaaksi jätetyille reunoille). Ja kun en nyt pelleillyt, vaan tein nuo kaikki jutut edes puoliksi oikein, pizzan reunat olivat mitä parhainta herkkua.

Herkkua oli kyllä myös pizzan keskuskin. Kurpitsan maku on aika makea, mutta suolainen vuohenjuusto ja yrtit pitävät maut silti hyvässä tasapainossa. Erilaista, huippuhyvää pizzaa!

Hyvää pyhäinpäivää!


Pizza on pizza, ja pitsa on einesroiskeläppä.
Mutta kurpitsapitsankanssa tehdään poikkeus termistöön. ;)




Kurpitsapitsa

Pizzapohja (pellillinen pizzaa, tai kaksi pienempää pyörylää)
2 dl vettä
0.5 pss kuivahiivaa
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
4 rkl (seesam)öljyä
(1 mm valkosipulijauhetta)
1 tl suolaa

Sekoita, vaivaa, kohota ja leivo pizzoiksi. Itse tein pidemmän kaavan mukaan huoneenlämpöistä vettä käyttäen.

Pizzatäytteet
kypsää kurpitsaa kuutioituna + suolaa (kypsennä uunissa tai pannulla)
rosmariinia
timjamia
maustamatonta tuorejuustoa
vuohenjuustoa (valkohomejuustoa)
parmesania
mustapippuria

Voitele pizzapohja tuorejuustolla, ja levitä loput täytteet ja mausteet. Raasta parmesania erityisesti pizzan paljaille reunoille. Kuumenna uuni ja uunipelti 250-asteisiksi. Nosta pizza sitten leivinpaperilla kuumalle pellille, ja paista toisiksi alimmalla tasolla rapean kypsäksi. Valmista on kun juusto ja pizzan reunat ovat saaneet kullanruskeaa väriä.

Uunia vaille valmis pitkulapizza... [Pikkujärkkäristäni oli rapujuhlien jäljiltä akku tyhjillään... Tuskin enää muistin, kuinka kuvata digipokkarilla, jota sitten
ennen-uunia-kuviini käytin. :D Luonnonvalo kuitenkin auttoi mukavasti.]

...ja sitten uunista ulos. Minusta on aina hauska nähdä "ennen ja jälkeen" -kuvat,
ja pyrin niitä itsekin räpsimään aina vaan kun muistaa ja ehtii. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti