17.11.2012

Hellästi Somaliasta: pinaattikastike & mannapuuro

Pinaattia, tomaattia, sipulia ja mannaa.
(Muutama unikonsiemen väritäplänä.)

Tässäpä mieto somalialainen ateria, jonka olen raapustellut muistiin Sieltä missä pippuri kasvaa -keittokirjasta. Opus oli minulla lainassa, ja muistiinpanot ovat vajavaiset, mutta ruoasta tuli siitä huolimatta hyvää. Annos on vatsaa hellivä mannapuuron kanssa tarjoiltava pinaattimuhennos (tai -kastike), jossa on varsin hillityt maut. Pehmeää, maukasta ja hellää. Voisin kuvitella tämän olevan aidossa ympäristössään sellaista perusarkiruokaa. Juuri sellainen kiva makumatka, joita mieluusti teen kotikeittiöstäni. :)

Kippari-Kallen pinaattipurkki, valkosipulinkynsi ja maustepippurit.

Pinaattikastike ja mannapuuro (Somalialainen resepti)
Pienennetty resepti pohjautuu epämääräisiin muistiinpanoihin keittokirjasta Sieltä missä pippuri kasvaa

1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
öljyä paistamiseen
2 tomaattia
0.5-1 tl kokonaisia maustepippureita*, morttelissa murskattuna
400 g säilykepurkki hienonnettua pinaattia
(suolaa)

*ohjeessa puhuttiin yleismausteesta, mutta tulkitsin kyseessä olevan allspice, joka siis suomeksi on maustepippuri.

2 dl mannaryynejä (tummia)
vajaa 0.5 tl suolaa
4-5 dl vettä

Pilko sipuli ja hienonna valkosipuli. Kypsennä niitä pannulla öljyssä 3 minuuttia. Heitä sitten sekaan pilkotut tomaatit ja maustepippurit, ja kypsennä toiset 3 minuuttia. Lisää sitten (huuhdeltu) pinaatti, ja hauduta kastiketta ensin 20 minuuttia kannen alla ja sitten 10 minuuttia ilman. Maista lopuksi suola, minun käyttämässäni pinaattisäilykepurkissa oli itse pinaatin lisäksi suolaa, joten paljoa ei tarvinnut lisäillä.

Keitä kastikkeen oheen paksu mannapuuro. Eli muutoin normaaliin tapaan, mutta hieman vähäisemmässä vedessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti