6.11.2012

Cointreau-kisun Tiramisu

Minulla on vähän outo suhde tiramisun kanssa. Sanon pitäväni siitä, mutta 90 % syöntikerroista se on minusta ollut pettymys tai suorastaan pahaa. Tämä siksi, että tiramisua niin kovin usein varioidaan liikaa tai epäonnistuneesti? Väitetään jotain kuivia kakkuja tiramisuiksi, tai käytetään pahanmakuisia viinoja asiallisen liköörin sijaan? Jaa-a, mutta kun se on kunnollista, tiramisu nimensä mukaan nostaa tunnelmat! Siinä on myös joku paheellinen vivahde, joka kiehtoo. Onhan siinä sekä kahvia että alkoholia, jotka on molemmat aikuisten juttuja!


Amaretton tai Marsalan sijaan käytin Cointreuta, joka ei ole ihan klassisin vaihtoehto, muttei ollenkaan ennenkuulumatonkaan. Ymmärrän kyllä, että se on Ranskasta ja tiramisu Italiasta, mutta näillä mentiin. Appelsiini vaan sattui inspiroimaan... Ja sitruksinen pieni tsing kyllä toimii näin täyteläisessä jälkkärissä!

Takitan tämän postauksen nyt myös luokkaan juustokakut, koska tuorejuustohan tuo mascarponekin on. Ja kyllähän tämä kaikki juustokakun piirteet muutoinkin täyttää, ei tässä mitään selityksiä tarvita! :) Ja ainiin, tiramisua nautittiin syndebileissä, tämä onkin mainio juhlatarjottava, kun sen voi ja se pitääkin valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Ei tule loppuhetken paniikkeja!

Kahvikostuke värjäsi keksit hauskasti vain alareunan puoleen väliin asti tummiksi! Koko keksithän olivat kyllä todellakin ihanasti pehmenneitä (10 tunnin muhinat).
Tiramisu (iso setti lasagnevuokaan)

24 kpl (200 g paketti) Savoiardi-keksejä
3 dl vettä
2 rkl pikakahvijauhetta (Nescafe kulta)
2+2 rkl Cointreau-appelsiinilikööriä
4 munaa
2 prk (500 g) mascarponetuorejuustoa
1.2 dl sokeria
kaakojauhetta

Erottele valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa vaahdoksi. Sekoita joukkoon muutamissa erissä myös mascarpone ja myös 2 rkl Cointreauta. Vatkaa valkuaiset yksinään kovaksi vaahdoksi, ja kääntele vaahto sitten maltilla mascarponemassaan.

Sekoita pikakahvi veteen (ei tarvitse olla kuumaa). Lisää joukkoon myös 2 rkl Cointreauta. Kasta puolet kekseistä kahvissa, ja lado vuokaan pohjakerrokseksi. Levitä keksien niskaan reilu puolet mascarponesta. Kostuta myös loput keksit, mutta lado ne nyt eri suuntaisesti. Levitä vielä loput mascarponeseoksesta, ja laita herkku jääkaappiin useaksi tunniksi. Mieluusti vaikkapa yön yli. Sihtaa komeuden päälle ennen tarjoilua kaakaojauhetta. Syödessä kuuluu sitten hymistä tyytyväisenä... Mmm...

Kuvassa linssiludena mini-Cointreau.
Jälkkärikostuke tosin virtasi litraisesta isoveikasta.

Ronskisti vaan lasagnevuokaan!

3 kommenttia:

 1. Kyllä kunnolla kostutettu tiramisu on hyvää. Tarkoitus olisi tässä lähiaikoina myös tehdä, kun aineksetkin on jo valmiina.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs meinaat käyttää kostukkeena/terästyksenä? Mietin tässä vähän sellaistakin ideaa, että laittaisi kahta eri likööriä/jälkkäriviiniä. Toista keksien kostutuskahviin ja toista tuorejuustoseokseen. TAI eri keksikerroksille erimakuiset kostukkeet... :D

   Poista
  2. Vähän ajattelin, että tällä kertaa käyttäisin pullon pohjan pois Helmi -kahvilikööristä. Ei varmaan yhtään hassumpaa olisi pariakin eri likööriä käyttää.:)

   Poista