27.10.2012

Täydellinen täytekakku: minttu-mansikka-mango

Täytekakun suunnittelu on aina yhtä hauskaa. Nyt kun oli omat synttäribileet kyseessä, (tosin nämä olivat taas kaksoissynttärit, joissa muistettiin kahta syksyn lasta) sain kuunnella täysin korvin omia toiveitani ja täytteet valikoituivatkin sen mukaisesti. Klassikkoaines mansikkaa piti tietysti olla, ja sen pariksi toiseen täytekerrokseen tuoretta mangoa. No, ei siinä vielä kaikki, nuo molemmat sopivat todella hyvin yhteen mintun kanssa, joten parvekepuutarhassa vielä sinnittelevää minttupuskaa odotti harvennusurakka!

Suurella sydämellä leivottaessa mukaan mahtuu kolme ämmää.
--- Minttu --- Mansikka --- Mango ---

Koska täytteet olivat raikkaan hedelmäisiä ja marjaisia, tein normisokerikakkupohjasta kaakaoversion. Tumman värin rinnalla täytteet ja pursotuksetkin erottuvat kauniimmin. Mutta se, minkä osalta mopo karkasi käsistä, oli suklaa... Olen nimittäin pitkään halunnut tehdä jotain suklaasulalla, ja vaikken nyt sacherkakkua tehnytkään (en kokenut sitä tarpeeksi synttäritäytekakkumaiseksi), piti hieman päästä testailemaan suklaakuorrutuksella.

Ensinnäkin tein sööttejä suklaakuvioita kakun päälle tökittäväksi ja sitten valtaisan reunakehikon kakkuun valuttelemalla suklaasulaa vapaalla kädellä. Rakastan juuri sellaista kakun reunaa, jossa suklaa on jähmettynyt valuvan näköiseksi. :D Visuaalinen houkuttelevuus täysi kymppi! Ja yllättävän hyvin onnistui tämä ensikokeilunikin. Kermapursottelujen kanssa koristelun loppu sujui ilman suunnitelmia, enemmän käden kuin ajatuksen johdattelemana. Ja pitää sanoa, että tosiaan mopo ehkä vähän karkasi. Hieman levottoman näköinen kaakku tuli. Vaan levoton oli iltakin, joten sopi hyvin teemaan!

Ja siis joo, tämä kakku oli mauiltaan tosi onnistunut. Se on vaan nyt rohkeasti myönnettävä. Vieraatkin pitivät, vain emännän toivoma (lue kynsin ja hampain suojelema) pikkuriikkinen dagen efter -aamupalaslaissi jäi illalta jäljelle.

Leivontasuklaan sijaan käytin Royalin tuotemaistiaisena saatua uutuussuklaalevyä, jota en netistä kyllä vielä löytänyt. Kyseessä on maitosuklaa, jonka alareunassa on kerros tummaa suklaata. Hyväähän se oli, mutta koska en kuluta suklaata levynä, upotin sen nyt leivontaan. Ja toimihan se siellä! :)

Nyyttärihenkisille illanistujaisillemme väänsin myös tiramisua (eka kerta). Siitä reseptiä ja kuvatodisteita myös piakkoin... Että olikin hauska ilta! Ja monipuolisen maukas myös kun meillä on useampi kätevä kotikokki poppoossa mukana. Vähän kyllä naurattaa se, että viimevuotinen kissanminttukakku oli tavallaan aika samanlainen - mintun makua, kaakaopohjaa ja mansikkaakin - mutta silti ihan erilainen. :)

Kakku ylhäältä päin kuvaten. Psykedeelihkö. Ja näyttää muuten siltä kuin kakun keskellä olisi reikä, kun kaakaokeskus on melkein pöydän värinen. :D

Dagen efter -kakkutsiipaleen leikkauspinta, sekunti ennen "viimeistä hetkeä"...



Täytekakku: minttu-mansikka-mango (3M)

Kaakaokakkupohja
(20 cm vuoka, 3 kerrosta)

(2 dl) 4 munaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja, perunajauhoja ja kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Riko kanamunat (4 kpl) lasiin ja ota vielä kaksi samanlaista lasia, joista toiseen mittaat kananmunien tilavuuden verran sokeria ja toiseen kuivia aineita. Viimeiseen lasiin siis vehnäjauhoja, perunajauhoja ja tummaa kaakaojauhetta, minä laitoin suhteessa 2:1:1. Sekoita kuivien ainesten joukkoon myös leivinjauhe. Vatkaa huoneenlämpöiset munat sokerin kanssa vaahdoksi, ja siivilöi ja sekoita taikinaan sitten kuivat aineet. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisen uunin alaosassa 30-40 minuuttia, varmista kypsyys tikulla. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.

Minttuiset mansikka- ja mangotäytteet

mansikoita (1 rasia, minulla pakkasesta)
mango (vajaa 1 kpl riitti)
reipas nippu tuoreen mintun lehtiä
1 prk (2.5 dl) vispiä
1 prk (250 g) maustamatonta rahkaa
sokeria + 1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa kakkupohjan kostuttamiseen
(+ 100 g suklaata)

Vispaa kerma ja kääntele sen joukkoon sitten myös rahka. Mausta seos vaniljasokerilla ja sokerilla. Pilko mango ja mansikat pieniksi kuutioiksi omiin astioihinsa. Ota sauvasekoitin tms. esiin, ja surauta pieni osa mangopaloista sekaisin mintunlehtien kanssa. Palauta mango-minttusurvos mangopalojen sekaan. Surauta samaan tapaan myös mansikka-minttusurvosta mansikkapalojen siteeksi. Sekoita sitten noin yksi kolmannes vispi-rahkaseoksesta mansikan joukkoon, ja toinen kolmannes mangon joukkoon. Viimeinen (reilu) kolmannes käytetään sellaisenaan loppupursotuksiin.

Kakun kokoaminen: Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, ja kostuta kokoamisen etenemisen myötä niistä kukin maidolla. Täytä ensimmäinen kakkuväli mangotäytteellä ja toinen mansikkatäytteellä. Käytä loput rahka-vispiseoksesta kakun päälliseen, pursotuksiin tai reunoihin.

Koristelussa voi käyttää myös suklaata: sulata vesihauteessa tai mikrossa, ja kaada kakun päälle sen hieman jäähdyttyä. (Tai jäähdyttele hölmöyksissäsi sitä niin kauan, että suklaa on taas jönkköä, ja sulata se taas uudestaan... Jep jep jep...) Suklaasulasta voi myös taiteilla söpöjä kuvioita leivinpaperin päälle. Kuviot kovettuvat jääkaapissa, kuten kakun suklaapäällinenkin. Huoimioi, että paksua ja yhtenäistä suklaapintaa on hankala leikata! Minun kakkuni reunat onneksi rouskuivat kohtuu kivasti viipaleiksi leikatessa, hyvä etten kuorruttanut koko päällistä! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti