2.10.2012

Mustikkakakku tahi mustikkaleipä

Red velvet cake -reseptikokeilu ei ollut kaikilla mittareilla (väri!) onnistunut, mutta taikinasta syntyvän pohjaleivonnaisen suhteen homma oli napakymppi. Minun mielestäni! Kakkupohja oli nimittäin ihanan pehmeä, mehevä ja lisäksi juuri sopivan suklainen (lue kaakaoinen) mutta keveä. Ainesosien suhteet ovat siis todella hyvässä balanssissa. Uunista tullessaan ja tuoreeltaan syötynä leivonnaisen pinta on myös ihanan rapsakka. Myöhemmin se tietysti pehmenee. Tämä leivonnainen kyllä katosi sen verran nopeasti, että ei paljon päässyt pehmenemään... :D


Kun hyvä ohje löytyy, sitä tulee tietysti vaalia tuunaamalla sitä uusiin sfääreihin. :) Siispä unohdin red velvet -teeman värikikkailut, ja lisäsin joukkoon reilun annoksen tuoreita mustikoita. Marjoilla raikastetun leivonnaisen paistoin leipävuoassa, jolloin kakusta sai siistejä viipaleita. Jotenkin tykkään enemmän tällaisista suorakaiteen muotoisesta pötköstä leikatuista siivuista kuin rengasvuoassa paistetun kakun siipaleista. Rengasvuokakaakkua on niin ärsyttävä leikatakin, aina menee vinoon, ja sama taikina mureneekin enemmän? Kaunispintaisella rengasvuoalla tulee ehkä juhlavampi lopputulos, mutta leipävuoassa paistettua arkileivonnaista saa syödä sormin (rengasvuoan kolmiomaista palaa taas ei saa). Mitä? Okei... ehkä noi jutut on vain allekirjoittaneen pään sisällä.

Jos jenkit on jonkin asian oikein sisäistäneet, on se kahvikakkujen leipominen leipävuokaan. Juuri tämmöinen leivonnainen on "loaf". Olisipa tälle hyvä suomenkielinen vastine... "Limppu" lienee lähinnä, mutta sekin viittaa kai ennemmin ilman vuokaa paistettuun leipään. Ei hyvä.

Kakun väri on auringonsäteiden (kyllä niistä vielä tässä vaiheessakin vuotta saa ajoittain nauttia) oranssiksi värjäämä, mutta rakenne näkyy tässä kuvassa kivasti. Ilmava mutta mehevä pohja. Ja maukkaat mustikat!



Mustikkakakku (leipävuokaan tai pyöreään irtopohjavuokaan)
Muunnelma Healthy and Gourmetin red velvet cupcakes -reseptistä

3.6 dl vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 dl sokeria
50 g margariinia
1 muna
1 tl vanilja-aromia
2 dl maitoa
1 tl etikkaa
1 tl ruokasoodaa
2 dl mustikoita

Sekoita kuivat ainekset keskenään: jauhot, suola ja kaakaojauhe. Vatkaa toisessa kulhossa sokeri ja margariini, ja jatka vatkaamista lisäämällä joukkoon myös muna ja vanilja-aromi. Sekoita sitten taikinan joukkoon vuorotellen, muutamassa erässä maito ja jauhoseos. Mittaa etikka ja sooda lasiin, ja kaada kupliva seos taikinan joukkoon. Kääntele taikina huolellisesti sekaisin, lisää lopuksi mustikat ja kaada seos voideltuun leipävuokaan. Paista 175-asteisessa kakkua noin 50 min. Testaa kypsyys hammastikulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti