9.10.2012

Koskenlaskijan savuinen linssikeitto

Linssi on edelleen minulle ruma sana johtuen puolihämärästä muistosta ala-asteen ruokalasta. Kovia (raakoja) möttöjä, jotka olivat mauttomalla tavalla pahan makuisia. Ja jotenkin tosi vihreäksi tai ruskeaksi muistan nimenomaan maun. :D Tämän vuoden alussa otin projektiksi tutustua linsseihin uudemman kerran nyt edes hieman kypsemmällä iällä, ja nimenomaan kypsiä ovat olleet tässä keittiössä valmistetut linssitkin. Nimittäin kun niitä olen käyttänyt, on ne kypsennetty viimeisen päälle pehmeiksi, tosin lähinnä keittoja olen tehnytkin.

Ja linssikeittoa on esittelyssä nytkin. Punaiset linssit saivat täyteläisyyttä lämmittävien sosekeittojen klassikosta, Koskenlaskija-sulatejuustosta (tyyppiä voimakas, mutta en kyllä tiedä miksi). Savupaprikajauhe toi myös tuhtia oloa keittoon, ja voimistipa se hieman keiton väriäkin, joka oli muuten tismalleen samaa sävyä käyttämäni oranssinkeltaisen soppakauhan kanssa! Mukava syksyruoka.

Voileipäkeksi tuo aterialle crunchia!
Koskenlaskijan linssikeitto

3 dl (250 g) punaisia linssejä
2 kpl (200g) porkkanoita
1 kasvisliemikuutio
1 tl savupaprikajauhetta
1 mm valkosipulijauhetta
50 g kevätsipulia
125 g (0.5 pkt) Koskenlaskija voimakas -sulatejuustoa
noin 1 litra vettä
(suolaa)

Mittaa linssit kattilaan ja pese ne kolmesti (kattilaan vettä, sekoita hyvin, kaada vesi pois). Pilko tai kuutioi porkkanat, ja lisää ne kattilaan maustavien ainesten kera: liemikuutio, paprikajauhe, valkosipulijauhe ja kevätsipuli. Kaada kattilaan sopivasti keitinvettä, ja anna padan porista 30 minuuttia. Kun linssit ja porkkanat ovat kypsiä, voit halutessasi soseuttaa keiton tai osan siitä (itse nostin noin puolet linsseistä pois soseuttamisen ajaksi, ja kippasin ne sitten takaisin). Lisää vielä lopuksi soppaan sulatejuusto, ja tarkista veden ja suolan määrä. Kuumenna höyryäväksi samalla sekoitellen, kunnes juusto on varmasti sulanut (varo ettei pala pohjaan).

1 kommentti: