13.10.2012

Gingerbread-omenapiirakka

Omppuvalintana syyspiiraaseen on punainen atlas, joka taisi olla minulle lajikkeena uusi. Valitsin kaupasta kaikkein punaisimmat yksilöt, ja kotona maistellessa yllätyin iloisesti sopivan happamasta mausta. Tällaiset sopivat mielestäni hyvin omenapiirakkaan! Njam!

Inkivääripalat täytteessä ovat nannaa!

Visuaalisena ongelmana tällä piirakalla oli rahkatäytteen ja pohjataikinan väliin jäävä rako. Uunissa rahkatäyte kohosi yli laitojen kohokkaan tapaan ja jäähtyessään vajosi ja kutistui, jolloin tuo pieni rako muodostui. Syiksi arvelen seuraavia tekijöitä yhdessä tai erikseen, todennäköisyysjärjestyksessä: täytteen koostumus (kiinteää, mukana maitorahkaa ja kananmunaa), täytteen korkeus (pieni irtopohjavuoka, melko korke annos rahkatäytettä), pohjataikinan stabiilius (piparkakkutaikina ei kohoile ja leviä sisäänpäin, eikä siten täytä tyhjää tilaa) ja irtopohjavuoan käyttö (se, että jäähtynyttä piirasta ruvetaan painelemaan, ravistelemaan, kopistelemaan, tönimään ja työntämään pois vuoasta, pahentaa taatusti täytteen ja pohjan erkaantumista edelleen... :D).


Gingerbread-omenapiirakka (20 cm irtopohjavuokaan)

125 g piparkakkutaikinaa (puolikas levy)

1 muna
0.5 dl sokeria
1 prk maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
5 kpl kandeerattuja inkivääripaloja
1 omena (hapokas)

Anna piparkakkutaikinan sulaa ja kaulitse se ohueksi levyksi piirasvuoan pohjalle. Aloita täytteen valmistaminen vatkaamalla muna sokerin kanssa sekaisin. Lisää sitten maitorahka ja vaniljasokeri. Pilko inkivääripalat noin 0.5 cm kuutioiksi, ja kuutioi myös omena noin sentin paloiksi. Kippaa inkivääri- ja omenakuutiot rahkatäytteeseen, ja levitä se tasaisesti piparkakkupohjan päälle. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.

6 kommenttia:

  1. Piparkakkutaikina omenapiiraan pohjana toimii varmasti loistavasti.:) Joissain piirakoissa käy noin pohjan ja täytteen kanssa, mutta onneksi se ei kuitenkaan vaikuta makuun.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, maku ei railosta ollut moksiskaan, mutta kyllä se hassulta näytti. :D

      Poista
  2. Oi nam, piparitaikinaa! <3 Ja toki muutoinkin herkulliselta vaikuttava piirakka! :) Kandeerattuun inkivääriin en ole ikinä törmännyt, mutta hillottua inkivääriä olisi purnukallinen kaapissa. Taisin hommata sen aikoinaan posset-kokeiluja varten, vaan ehkäpä sitä voisi testata myös tämmöiseen piirakkaan..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita kuivattuja/kandeerattuja inkivääripaloja ei tosiaan ihan joka paikasta saa. Omani ostan kilon paketeissa etnisistä ruokakaupoista (noin 10 e/kg). Mutta saattaa niitä isompien markettien kuivahedelmähyllyiltäkin löytyä, tosin silloin yleensä jossain sadan gramman paketeissa, joilla on hintaa monen monta euroa. Kuva inkivääripalasten ulkomuodosta näkyy tässä postauksessa.

      Mutta hillotut inkiväärit käyvät takuulla tämmöiseen piirakkaan aivan yhtä mainiosti. Täytteeseenhän ei varmaan tarvita silloin erikseen sokeriakaan, jos purkista saa sitä siirappia! :)

      Poista
  3. Ihanaa piparia! Yleensä en tykkää inkivääristä, mutta jotenkin tuo sana kandeerattu kuulostaa houkuttelevalta ja tuo piirakka näyttää hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun on kyllä vaikea kuvitella miltä tuntuu olla tykkäämättä inkivääristä, kun itse rakastan sitä joka muodossa... :P Mutta... jos näitä kandeerattuja inkivääripaloja tulee vastaan, niin suosittelen kokeilemaan. Niissä inkiväärin maku tulee kuitenkin eri tavalla kuin tuoreessa inkiväärissä tai jauhetussa mausteessa. Ja hei, onnistuuhan piirakka ilman inkivääriäkin tarvittaessa. ;)

      Poista