6.10.2012

Formatoidaan korppuja: Laventeli-aprikoosibiscotti

On taas päässyt käymään sellainen iloinen vahinko, että yours truly on nuortunut vuodella. :) Ja sehän on sitten loistava syy tuikata uuni tuleen ja ilahduttaa itseä ja vähän muitakin pikku herkuilla. Töihin vietäväksi ideoin taas jotakin helppoa kuljetettavaa, vaikka pyöräilykelit nyt ovatkin jo takanapäin. Ei bussissakaan viitsi heitellä kuorrutettuja kuppikakkusia pitkin penkkirivejä.

Hyvää työpäivää! Tässä muuten taas todellinen koko hämärtyy,
rasiahan näyttää normikokoiselta litran pakastusastialta.
Mutta sitäpä se ei ole, vaan kyseessä on Ikean jättiboksi.

Se mitä sitten ehdottomasti halusin leipoa, oli laventeli-aprikoosikeksit tyyppiä biscotti. Suomenkielessä lähin sanavastine on korppu, mutta koska näillä on kovin vähän tekemistä kivikovien vehnäleipien kanssa, kieltäydyn kohteliaasti tuon termin käyttämisestä. Leivonta-apuna käytin Tammen Meidän keittokirjan biscottiohjetta, jota tosin muokkasin niin paljon omannäköisekseni, ettei voida puhua enää ihan samasta reseptistä. Ainesten suhteet ja paisto-ohjeet ovat joka tapauksessa tästä luottokeittokirjastani!

Ja nyt tähän kohtaan ylisanoja ja tyytyväisiä om nom nom -muminoita... :) Kekseistä tuli todella makoisia. Laventeli ja aprikoosi halaavat toisiaan nätisti, ja rapsakka koostumus on mainio. Synttärityttö tykkää, toivotaan että muutkin! [Jälkiterveiset: hyvin tekivät kauppansa kaffepöydässä, ja laventeli herätti kyllä paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä! Jotakin pikkuisen erilaista ja uutta pitää aina olla.]

Siinä ne nyt on, korput pellille formatoituna. Kappalemäärän laskemista on yritetty (tässä vaiheessa ei edes oltu maisteltu kuin jokunen kantapala).

Mutta... Arghhh... Erityisesti italialainen ruokasanasto saa minut epätoivon partaalle. Biscotti on taas kerran monikkomuotoinen sana (yksikkömuoto biscotto), joka kääntyy iloisesti suomalaisittain tuplamonikolliseksi muotoon biscotit. Jos olisin yhtään herkempi, biscotit, gnocchit ja tortellinit saisivat minut menettämään yöuneni. Eikun... Biscotti, gnocchi ja tortellini saisivat minut menettämään yöuneni. ;)



Laventeli-aprikoosibiscotti (noin 60 kpl pieniä keksejä)

100 g huoneenlämpöistä margariinia
1.5 dl ruokosokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 rkl laventelinkukkia morttelissa hieman hierottuna
1 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna

Vatkaa margariini ja sokeri vispilällä sekaisin. Vispaa joukkoon myös kananmunat, yksi kerrallaan. Sekoita toisessa kulhossa sekaisin kuivat ainekset: vehnäjauhot, leivinjauhe ja laventeli. Saksi aprikoosit, yhdestä hedelmästä tulee kuusi palaa. Yhdistä jauhoseos kosteisiin aineksiin, ja sekoita esimerkiksi puulusikalla ripeästi mutta huolellisesti sekaisin. Kun taikina on jo lähellä yhtenäiseksi palloksi muodostumista, lisää joukkoon aprikoosinpalat.

Jaa taikinapallo neljään osaan, ja pyörittele ne pellin pituisiksi pötkylöiksi. Paista taikinapötköjä leivinpaperoidulla pellillä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Leikkaa pötköt parin sentin viipaleiksi vinottain, ja käännä leikkuupinta alaspäin. Paista samassa 200-asteen lämmössä 4-5 minuuttia. Käännä sitten viipaleet toisinpäin, ja paista toiset 4-5 minuuttia. Anna keksien jäähtyä ja kuivua pellillä useampi tunti tai vaikka ihan yön yli.



4 kommenttia:

  1. Biscotit (biscotti, korppu? :D ) on ollut itselläni jo pitkään leivontalistalla! Tuo laventeli kuulostaa mielenkiintoiselta. En ole sitä käyttänyt leivonassa, ainoastaan haistellut joissakin tuoksuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laventeli, jonka käyttämistä leivonnassa olen nyt pari kertaa kokeillut, todellakin on mielenkiintoinen. Vaikuttaa siltä, että se vähän jakaa mielipiteitä. Monille on ainakin aluksi hankalaa, kun tuoksupusseista, pesuaineista tai muista ei-ruoka-jutuista tuttu elementti onkin yhtäkkiä menossa suuhun. :) Suosittelen kyllä rohkeasti kokeilemaan leivonnassa (ja esim. teessä), jos vaan laventeliin törmää!

      Ja biscotteja kannattaa myös kokeilla leipoa. Aprikoosit ja varmasti muutkin kuivahedelmät ovat ihania tuolla seassa! Pähkinät, mantelit jne. tarjoavat myös paljon mahiksia. :)

      Poista
  2. Paljon onnea! Sehän on kiva kun nuortuu;D
    Kivan näköiset biscotit:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yaelian! Ja ihan tosissaan tuntuu siltä, että vaikka paperit väittävät taas vuoden vanhemmaksi, niin olo kuitenkin kevenee ja nuortuu... Ehkä sitä on vaan rennompaa olla mitä kauemmin on ehtinyt itseensä tutustua? :)

      Poista