27.9.2012

Rouhea raejuustokakku

Tammen Meidän keittokirjassa on hauska ohje raejuustosta valmistettavalle juustokakulle. Sitä piti tottakai testata, jotta pääsisi jyvälle siitä, miten raejuusto ylipäänsä käyttäytyisi uunissa! Raejuustokakkuun kuului myös kipata aimo määrä rouhittuja manteleita, mutta karvasmantelilisän korvasin vanilja-aromilla.

Kakusta ei tule äärimmäisen kiinteää, vaan se on kypsennyksenkin jälkeen vielä hieman höllyvä ja murustuva. Rouhean murumainen on myös purutuntuma, jota tuovat sekä muotonsa pääosin säilyttävä raejuusto että hienonnettu manteli. Aika jännä makukokemus, mutta ainakin minä tykkäsin. :D Vaniljan maku oli mielestäni tässä enemmän kuin hyvä idea, suosittelen käyttämään sitä, jos joku uskaltautuu reseptiä kokeilemaan!


Mikään kaunotar ei tämä jälkkäri ole, leipävuoassa paistetusta kaakusta leikatut siipaleet kaipasivat tosiaan lautasella seurakseen pientä piristystä. Sitä ne saivatkin aprikoosisiivuista, joista osa popsittiin tuoreena ja osa oli saanut lämmetä ja pehmetä uunissa kakun kanssa. Muutama mintunlehti ja roiskaus balsamicosiirappia, ja heti ollaan salonkikelpoisia!

Kuten näkyy, raejuusto keskittyi hengailemaan pohjalla, kun taas yläpintaan muodostui samettinen maitokerros. Leikatessa olin hieman tyrmistynyt, mutta itseasiassa tämä kontrasti toi kakulle kivaa luonnetta!



Raejuustokakku
Lähde: Meidän keittokirja (Tammi, 2009).

1 dl manteleita
(1 pieni karvasmanteli - skippasin tämän)
2 munaa
5 rkl sokeria
0.5 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
500 g raejuustoa
(1 tl vanilja-aromia - lisäsin tämän)

Rouhi mantelit (tai käytä valmista mantelirouhetta kuten minä, jolloin vajaa desi riittää). Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, ja sekoita sitten joukkoon huolellisesti kaikki ainekset. Kaada voideltuun vuokaan, ja paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran. Tarjoile haaleana tai jääkaappikylmänä. Varaa lisukkeeksi marjoja, hedelmiä tai hilloa.

3 kommenttia:

  1. Suurena raejuuston ystävänä tämä vaikuttaa mahtavalta!

    VastaaPoista
  2. Jännä ohje. Tällaisia on aina pakko kokeilla.:)

    VastaaPoista
  3. Inga ja Maistuis varmaan sullekin!: Ohje on tosiaankin mielenkiintoinen tuttavuus. Raejuusto on sen verran vähärasvaista, että raemuoto säilyy uunissakin (oli se sitten juustokakussa tai lasagnetäytteessä). Mutta kyllä raejuusto silti minusta parhaimmat puolensa näyttää ihan raakana... Sen suuri fani olen muuten itsekin! :D

    VastaaPoista