11.9.2012

Red velvet cake goes brown - Samettikakku

Red velvet cake... Olette varmasti kaikki ihastelleet (tai kauhistelleet) netissä noita vinkeän punaisia kakkuja, joissa on usein välissä ja päällä vaalea tuorejuustokuorrute. Ja männä keväänä New Yorkissa viihtyessäni sain myös ihan livenä tutustua noihin punasamettivirityksiin, jotka ovat myös yksi suosituimmista cup cake -laaduista. Yleensä väri tulee nykyään ihan purkista, punaista elintarvikeväriä käyttäen, mutta etikan ja tietynlaisen kaakaojauheen tai punajuuren osuudesta puhutaan myös... Tosin tiedot ovat niin ristiriitaisia, ettei aidosta alkuperäisestä metodista saa mitään tolkkua, jos sellaista nyt ylipäänsä on edes olemassa. Mutta kun minä ryhdyin omaa sammarikakkuani puuhaamaan, halusin käyttää värilähteenä punajuurimehua, jota oli pakkasessa sopivasti parin ruokalusikallisen verran.

Koristelussa hempeitä keto-orvokkeja. Eli syötäviä rikkaruohoja!

Red velvet cake on myös siitä jännittävä resepti, että sen kohotusaineena on etikkatilkkaan sekoitettava ruokasooda. Tuloksena on jännittävää kuplintaa, ja kotikokkikemistit hyppivät takuulla innostuksissaan kattoon! :D Itse noudattelin jotakuinkin Healthy and Gourmet -blogista napattua muffinireseptiä, mutta paistoin taikinan kahdessa pikkuruisessa kakkuvuoassa (16 cm ja vieläkin pienempi). Taikina kohoaa hienosti, mutta kaikkein parasta siinä on rakenne. Kakuista (tai muffineista) tulee todella suussasulavan meheviä! Onko selityksenä sitten etikka-sooda-kohotus, ainesosien täydelliset suhteet vai mikä... en tiedä... mutta olen aivan myyty tälle reseptille!

Se mikä sen sijaan ei onnistunut, oli kakun väri. Kaksi ruokalusikallista tummaa kaakojauhetta riitti nimittäin kakun paistuessa tehokkaasti kumoamaan kahden punajuurimehulusikallisen tuoman purppuravärin. Vähän harmitti, mutta tämä olikin sitten brown velvet cake. Maku kai kuitenkin tärkeintä on, ja se oli kohdallaan! (Myöhemmin tulossa onkin muuten samaa pohjareseptiä hyödyntävä ihan eri mukaelma, jossa unohdan nuo värjäilypuuhat sikseen... Beware!)


Red velvet cake - Punasamettikakku
(12 muffinia tai kakku irtopohjavuokaan)
Muunnelma Healthy and Gourmetin reseptistä

3.6 dl vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 dl sokeria
50 g margariinia
1 muna
1 tl vanilja-aromia
(punaista väriainetta: punajuurimehua tai elintarvikeväriä)
2 dl maitoa
1 tl etikkaa
1 tl ruokasoodaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään: jauhot, suola ja kaakaojauhe. Vatkaa toisessa kulhossa sokeri ja margariini, ja jatka vatkaamista lisäämällä joukkoon myös muna ja vanilja-aromi (ja väriaine). Sekoita sitten taikinan joukkoon vuorotellen, muutamassa erässä maito ja jauhoseos. Mittaa etikka ja sooda lasiin, ja kaada kupliva seos taikinan joukkoon. Kääntele taikina huolellisesti sekaisin, ja kaada se voideltuun kakkuvuokaan tai muffinipellille. Paista 175-asteisessa kakkua noin 40-50 min tai muffineita noin 20 minuuttia. Testaa kypsyys hammastikulla. Kuorruta jäähtyneenä esimerkiksi appelsiinin makuisella makealla tuorejuustokuorrutuksella.


2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku!:) Olisipa kaikki rikkaruohot noin nättejä kuin keto-orvokit, niin eipä tarvitsisi paljon kitkeä.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! :) Keto-orvokit ovatkin lemmikkien ohella suosikkejani luonnonkukista... Innostuin niistä lapsena koulussa annetun kesälomatehtävän (klassinen kasvienkeräys) puitteissa niin paljon, että istutin niitä omin nokkineni kotipihallekin. Oli siinä vanhemmilla ihmettelemistä, kun olin käynyt pyöräillen kilometrien päästä kaivelemassa keto-orvokkipuskia juurineen, ja laittanut ne porkkanapenkin päätyyn. :D Siinä ne sitten kukoistivatkin vuosikausia.

      Poista