6.9.2012

Quornimpi "kanakori" & bataattipölkyt

Quorn? Never heard? No, uusi juttu se oli minullekin, joten kun sain muutamien muiden ruokabloggaajien ohella kutsun tulla tutustumaan lihattomaan proteiinivalmisteeseen nimeltä Quorn, olin kysymysmerkkinä. Kotoisan ravintola Silvopleen miljöössä sitten opittiin, että kyseessä on myko- eli sieniproteiinista johdettu lihankaltainen valmiste, jolla kertoivat olevan paljon positiivisia ominaisuuksia: tasapainoinen, kevyt ja terveellinen ravintosisältö, lihantuotantoon verrattuna pieni hiilijalanjälki, helppo kokkailtavuus, jne. Suomessa tuote on juuri tulossa kauppoihin, mutta muualla sillä on jo pitkät perinteet (markkinoille Briteissä 85). Quornin terveellisyyttä ja turvallisuutta on myös tutkittu laajasti, ja sille on näytetty EU:ssakin vihreää valoa.


Quorn-tuotteet ovat pakasteita, ja niitä saa eri muodoissa. Aina valmiista nuggeteista jauhelihamaiseen rouheeseen asti. Kaikki tuotteet jäljittelevät olemukseltaan lihaa tai kanaa, joten ne haluavat mitä ilmeisimmin puhutella lihansyöjiä. Ja kyllä nämä ainakin minun suuhuni tuntuvat (ja maustettuna myös maistuvat) eniten lihalle muihin lihajäljenteisiin verrattuna. Tuotteet sopivatkin melkeinpä minkä vain ruokalajin raaka-aineeksi, lihaa korvaamaan. Silvopleen keittiössä olikin sitten valmistettu useampaa sorttia Quorn-ruokia, ja saimme myös tuotteita kotiin testattavaksi. Ensimmäiseksi minulla kokeiluun päätyivät nuggetit, jotka kieltämättä maistuivat enemmän kanalle kuin ne autenttiset broiskunuggetit.

Toimiviksi todetut nuggetit herkuteltiin bataatista askarreltujen uunipölkkyjen kanssa, jotka maustin savupaprikajauheella ja valkosipulilla. Ateria oli kovasti mieleeni, oli sellainen sikailumeininki tyyliin syntinen kanakori, syödään sormin ja dippaillaan menemään, mutta kaikki ravitsemukselliset osaset olivat täysin kohdallaan!

Jee ja omnomnom... Kanakori ranskalaisilla!
Paitsi ettei ole kanaa, vaan korniketta (Quorn nuggetit).
Eikä ole muuten ranskalaisiakaan, vaan bataattipölkkyjä.
Kori sen sijaan löytyy, mutta sitä ei jaksettu syödä.


Bataattipölkyt

500 g (1 kpl) bataattia
1 tl savupaprikajauhetta
0.5 tl valkosipulijauhetta
oliiviöljyä
suolaa

Huuhtele bataatti, pilko se pikkusormen paksuisiksi pölkyiksi ja siirrä leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele päälle paprika- ja valkosipulijauhe, ja pirskottele sitten päälle oliiviöljyä. Työnnä sormet bataattipölkkykekoon, ja möyhi kunnes mausteet ja öljy ovat jakautuneet tasaisesti kaikkiin pintoihin. Työnnä 250-asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Ota sitten pelti uunista, käännä bataattipölkyt (jos jaksat), ja lisää joukkoon nugetit, kalapuikot, lihapullat tai mitä nyt ikinä haluatkaan pölkkypäidesi kanssa nauttia. Paista vielä toiset 15 minuuttia, nyt 225-asteessa. Tarjoile esimerkiksi chilikastikedipin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti