17.9.2012

Pumpernikkelileipä tyyppiä kuivakka käntty

Aina leipäkokeilut eivät mene ihan nappiin. Tällä kertaa testiajossa oli taste.com.au-sivustolla bongattu pumpernickel bread (alkuperäinen lähde: Notebook, September 2010, Sarah Hobbs). Aussisivustolla reseptien mitat on muuten yleensä suomalaisittain helpossa muodossa, tai jos cup-mittoja esiintyy, on niiden muuntaminen helppoakin helpompaa. Yksi kuppi kun on sielläpäin täsmälleen 2.5 dl.

Leivän positiivisin juttu oli päälle siroteltu polentajauho. Se toi kuoreen todella kivan ja maistuvan rapsakan lisän. Polentajauhoja voisi sirotella vaikkapa vaaleiden sämpylöiden päälle!


Mutta takaisin leivän äärelle. Kyseessä on rukiinen, vähän saksalaistyyppinen leipä, johon tulee kivaa rakennetta muun muassa bulgurista. Tummaa väriä tuovat pienet määrät kaakao- ja pikakahvijauhetta, ja makua saadaan kuminasta. Ensimmäinen virhe oli reseptin turhan orjallinen seuraaminen... Ohitin sisäisen ääneni, joka neuvoi skippaamaan kuminan, mutta laitoin sitä kuitenkin. Ei niin, ettenkö pitäisi kuminan mausta, mutta se oli valmiissa leivässä liian dominoiva, olisin paljon mielummin maistellut kaakaon, kahvin tai polentan mahdollisia vivahteita leivässä. Ainakaan nyt en niitä löytänyt.

Toinen moite on se, että leipä on varsin kuivaa. Tätäkin epäilin jo tekovaiheessa, koska taikina oli todella kiinteän kuivakka. Olisiko bulgur pitänyt keittää ensin? No, ei se toki niin kuivaa ollut, etteikö olisi tullut syötyä, mutta tällaisenaan en kyllä leipää toiste tekisi, enkä siksi suomentele reseptiäkään tähän. Tosin täytyy lisätä tähän perään, että pakkaseen päätyneet, ja sieltä sittemmin syötäväksi sulatetut leipäsiivut maistuivat paljon paremmin. Eivät ne prosessissa meheviksi olleet muuttuneet, mutta pahin kuivakkuus oli kyllä kadonnut.


Ja jos joku vielä miettii, pumpernickel bread on hieman eri juttu kuin se mitä saat Suomessa, jos pyydät pumpernikkeliä. :D Epäilemättä näillä kyllä on jonkinlainen side keskenään. Wikipedian mukaan sana pumpernickel mahdollinen käännös on devil's fart, eli pirunpieru! :D Aika houkutteleva nimi leivonnaiselle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti