25.9.2012

Juomamaisteri esittää: frappé, mustikkapore ja minttumaito

Ruoanvalmistuksen ohella myös erilaisten juomasekoitusten teko on alkanut kiinnostaa ihan uudella tavalla. Kahvi piristää normaaliakin enemmän, jos sitä maustaa hieman kardemummalla, kanelilla tai vaniljasokerilla, tai jos maitotilkan sijasta joukkoon heittääkin appelsiinimehua! Syksyn kulkiessa kohti talvea juomat ovat luonnollisesti kuumia, ja erilaiset yrttiteet parvekkeella kasvaneesta salviasta ja mintusta, tai kreikasta tuoduista laventelinkukista lämmittävät ihanasti. Monen yrtin, kuten mintun ja laventelin, kanssa sopii muuten myös maito, jota voi hyvin olla jopa yli puolet nesteestä. Tai miksei kaikkikin.

Kesällä taas tuli kikkailtua erilaisilla viileillä juomilla. Pakastemarjathan ovat tunnetusti mitä parhaita jääpaloja, ja ne yhdistyvät kivasti vaikkapa poreileviin kivennäisvesiin. Viime kesänä intoilin myös monta kertaa kreikkalaisten keksimällä frappé-jääkahvilla, joka syntyy ravistelemalla pienessä vesitilkassa pikakahvia! Tosi nopea ja hauskasti vaahtoava juoma, jonka valmistusvälineeksi tarvitset ainoastaan pilttipurkin! Frappé-kimmokkeen sain viime kevään Ateenankomennukselta, jolloin tarjottuja juomavariantteja tuli litkittyä päivittäin useita... huh huh... :D Onkohan muuten juomakokille olemassa jokin erityinen nimike? Siis vaikkei olisikaan erikoistunut esimerkiksi kahveihin tai drinkkeihin?

Alla siis sekalainen juomapotpuri pikaräpsykuvilla. Kippis! ;)



Tummempi frappé vain pienellä maitotilkalla.

Vaaleampi maitofrappé miedompaan kahvihampaan kolotukseen.

Frappé - kreikkalainen jääkahvi

3 rkl kylmää vettä
1-2 tl pikakahvimuruja
sokeria
kylmää vettä, maitoa ja/tai jääpaloja

Mittaa kannelliseen purkkiin kylmän vesitilkan joukkoon pikakahvia ja (vanilja)sokeria maun mukaan. Sulje kansi tiiviisti ja ravistele rytmikkäästi kunnes pikakahvi on liuennut ja seos vaahtoaa komeasti. Kaada kupliva kahviseos korkeaan lasiin, ja kaada päälle oman maun mukaan vettä ja maitoa. Varsinkin kesällä juoma kannattaa vielä viilentää jääpaloilla. Sekoita varovasti, ja nautiskele mieluiten pillillä juoden.



Mustikkaporejuoma

kivennäisvettä (maustamatonta tai maustettua, minulla omenaa!)
pakastemustikoita

Murskaa lasissa mustikka tai pari (värin vuoksi). Ropista sitten lasiin pieni kourallinen jäisiä mustikoita. Täytä lasi kivennäisvedellä, sekoita ja nauti.




Vilukisun minttumaito

5-10 mintunlehteä
maitoa ja vettä (suhteessa 2:1)

Revi tai silppua mintunlehtiä hieman, ja heitä ne mukin pohjalle. Täytä mukista noin kaksi kolmannesta maidolla ja loput vedellä. Pistä mikroon kuumenemaan. Minttuisimman tuloksen saat jos maltat kuumennuksen jälkeen sekoitella juomaa, jäähdyttää ihan pienen hetken ja kuumentaa vielä hieman lisää. Nouki lehdet pois juomasta (ne voi kyllä hyvin lapata suoraan suuhunkin jos tykkää mintusta) ja nautiskele juoma vilttiin kääriytyneenä.

Voisin kuvitella, että joku saattaa kovastikin ällöttyä tästä mintunmakuisesta lämpöisestä maidosta. :D Mutta minulle tämä on todellista kissanminttua.

4 kommenttia:

  1. Oi, minäkin rakastan erilaisia juomia. Tykkään joskus kiireettöminä aamuina myös vaahdottaa kahvimaidon. Appelsiinimehuakin olen kokeillut mutta se ei ollut hyvää mielestäni. Kesäisin jäälatte on myös ihanaa ja arkisin sekoitan kahviini aina kanelia tai kardemummaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inga: Minäkään en kyllä varsinaisesti koukuttunut appelsiinimehukokeilusta, vaikkei se pahaakaan ollut... :) Kardemumman suhteen taas voidaan melkein puhua riippuvuudesta!

      Poista
  2. Kaikenlaisia juomasekoituksia on kiva tehdä, ja vielä mukavampi maistella.:) Minttumaito kuulostaa mainiolta, varsinkin kun omassa pihassa mintut rehottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, minäkin sain mintun tänä vuonna kasvamaan parvekkeella viime vuotta villimmin. Pitäisikin varmaan korjata loppusato pian talteen... Taidan kokeilla säilömistä pakkasessa kuivaamisen sijaan.

      Poista