29.9.2012

Bataattignocchi

Unkarissa syttynyt gnocchi-innostus ei ota laantuakseen. Mikä on sinällään hauskaa, koska olen yleensä todella laiska syömään perunoita missään muodossa, ja ostankin niitä todella harvoin. Kyllähän peruna ihan hyvää on, mutta tavalliset keitetyt perunat tai perunamuusi eivät vaan kiinnosta. (Uudet perunat tai yrttiperunasoosi ovat eri juttu!)

Ja rautaa pitää takoa kun se on kuumaa! Joten vaikka homma haiskahti kohtuullisen työläältä, lähdin näpertelemään bataattignoccheja. Edelleen voimakkaasti paheksun sitä, että suomalaisessa ruokakaupassa gnocchipaketti maksaa 3-4 euroa... siis jos semmoisen jostain löydät. Ja vaikkapa Saksassa sen saa alle eurolla! Arvaapa mitä toin äskettäin pikkuruisessa matkalaukussani Saksan työmatkalta... :D Puoli kiloa perunaa, gnocchimuodossa. Useampaa pakettia en olisi saanut runnottua. :(


Gnocchi-leipuroinnissa on vähintään kolme, ja mieluummin neljä, vaihetta. Ensin pehmennetään peruna (tai bataatti) keittämällä tai vaikka uunissa paahtaen, ja soseutetaan se. Sitten valmistetaan gnocchitaikina, ja kolmannessa vaiheessa gnocchisöpöläiset keitetään kiehuvassa vedessä. Neljäs vaihe, joka parantaa makuelämystä edelleen, vaikkei olekaan välttämätön, on köllyköiden paistaminen pannulla. Paistopinta tuo sekä näköä että makua. Om nom nom...

Erityisesti bataateista valmistettaviin gnoccheihin sopii mausteeksi muskottipähkinä ja parmesanjuusto. Gnocchien ohella tarjottavaksi riittää vähimmillään extraraapaisut parmesanraastetta ja kourallinen salvianlehtiä. Salvia muuten mätsäsi bataattipulleroiden kanssa aivan älyttömän hyvin! Myös erilaiset tomaattikastikkeet muillakin yrteillä höystäen toimivat. Gnocchi toimii reiluna määränä ihan omana aterianaankin, mutta toki myös vaikkapa broiskufileen lisukkeena.

Gnocchi on monikko sanasta gnocco, mutta gnoccojen sijaan puhun kyllä gnoccheista. Mutta jos niitä tekeekin oikein monta kappaletta,
lienee tuplamonikon käyttö oikeutettua?



Bataattignocchi

400 g bataattia (soseutettuna)
1 muna
0.5 tl muskottipähkinää (tai vähemmän)
0.5 tl suolaa
2.5 dl vehnäjauhoja (tai durumia, ja enemmänkin sopii laittaa)
1 dl parmesanraastetta (itse juuri raastettua)

Keitä ja soseuta bataatti, tai paahda se uunissa ja muusaa hienoksi (itse toimin jälkimmäiseen tapaan). Sekoita bataattisoseeseen muut ainekset, ja muokkaa tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele taikinasta jauhojen avulla pötköjä tai muuta kivaa, ja taistele se noin peukalonpään kokoisiksi palloiksi. Rullaa pallosiin haarukan piikkien avulla urat.

Keitä gnocchiköllykät (tarvittaessa erissä) kiehuvassa, suolatussa vedessä. Noin 3-5 minuuttia riittää: kun pallukat nousevat pintaan, alkaa olla valmista. Jos vaan viitsit, paista bataattipallurat vielä pannulla reippaalla lämmöllä niin että pinta saa väriä ja hieman rapsakkuutta. Heitä loppuvaiheessa pannulle myös salvianlehtiä ja raasta joukkoon reippaasti parmesaania. Vaihtoehtoisesti tarjoile esimerkiksi tomaattipohjaisen kastikkeen kanssa.

Tässä otos gnocchilaumasta kypsäksi keitettyinä, salvianlehtien kanssa
(kuten tarjoiltiin aterian #1 lisäkkeenä).

Tässä ateria #2 Dagen Efter, jolloin (kypsiksi keitetyt) bataattipötköt paistettiin rapsakoiksi pannulla parmesaanilla höystäen. Ja syötiin ihan vain sellaisenaan.

4 kommenttia:

  1. Aijai, näyttää hyvältä - tätä täytyy testata pikapuoliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta, ja tsemppiä gnokkeiluun. :)

      Poista
  2. Kiitokset tästä ideasta. Tänä vuonna aloitetaan joulu aaton aattona näillä kera itse valmistetun joulumakkaran ja jouluoluen :)
    Samalla kinkku paistuu uunissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh ja vau, oma joulumakkara on aika HC (hard core, mutta kenties jonain päivänä myös Hayley's Cuisine -matskua)! Jouluolutkin omaa? Mulle kans!

      Poista