25.8.2012

Sitruuna-karpaloskonssit & mysteerikukkaset

Pitäisi varmaan perustaa oma blogi näille skonssikokeiluille. Siitä huolimatta, että leivontalistani on lähes loputtoman pitkä, onnistun yllättävän usein ylipuhumaan itseni palaamaan skonsseihin. Uutuusmakuna tällä kertaa sitruuna-karpalo! Erittäin herkullista. Sitruunainen maku tulee tuoreen hedelmän kuoriraasteesta, kun taas karpalot ovat Nykistä asti rahdattujen kuivattujen karpaloiden viimeiset yksilöt. Tuoreet karpalot voisivat olla myös mielenkiintoinen kokeilu. Tosin silloin pitäisi ehkä lisätä sokerin määrää reseptissä. Niin, ohjeen pohjana on jälleen vanhat kunnon rusinaskonssit.

Tarkoituksenani oli muuten tehdä vähän normia isompia skonsseja. Vaan mitä kummaa, tuloksena vapaalla kädellä leikatuista skonsseista tuli historian pienimmät... Optimikokoisina näitä tulee noin yhdeksän kappaletta, nyt silppusin niitä kokonaiset kolmetoista! Haloo, toivotussa maksikoossa olisi tullut ehkä kuusi. Mutta minkäs teet, tämä taikina ei varsinaisesti parane, jos sitä rupeaisi uudestaan edestakaisin vatkailemaan.

Tällä kertaa leikkasin skonssit ihan vain veitsellä ruuduiksi.

Sitruuna-karpaloskonssit
(1 pellillinen, noin 9 kpl)

3.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 (pienen) sitruunan kuori raastettuna

50 g margariinia
1.5 dl maitoa
1 dl kuivattuja karpaloita

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää margariini joukkoon nokareina, ja nypi se kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä maito ja karpalot. Sekoita nopeasti (älä vaivaa). Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kaulitse noin 2 cm paksuksi levyksi. Leikkaa skonssit haluttuun muotoon veitsellä, muotilla tai vaikka lasin avulla. Voitele maidolla, ja paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Vaan mitkä valkoiset mysteerikukat koristavat pöytää? Ne on poimittu parvekkeelta, ja ne välittävät maljakosta hentoisen hyvän tuoksun.

2 kommenttia:

  1. Ihania skonsseja!:) Skonsseja on kiva leipoa, kun ovat niin nopeatekoisia. Ja vielä, kun niitä on niin monenlaisia eri vaihtoehtoja.:)

    VastaaPoista
  2. Maistuis varmaan sullekin! Joo, nopeita ja syöntivalmiita suoraan uunista... tai ainakin minijäähdytyshetken jälkeen. :D

    VastaaPoista