12.8.2012

Savupaprika-lihapullat: Espanja versus Unkari

Lapsuudenkodissa lihapullat paistettiin aina pannulla, ja kokkailuoperaatio suoritettiin yhteistuumin. Tyypillinen loppulinjaston kokoonpano oli se, että äiti kauhoi taikinakulhosta sopivan kokoisia möykkyjä, joita minä sitten vedessä kostutetuilla käsillä pyörittelin palloiksi ja heittelin suoraan tirisevälle pannulle. Mahdollisesti tarvittiin vielä kolmaskin apuri kääntelemään pullia, jos meinasivat ruskettua liian vauhdikkaasti ennen pyörittelysession loppumista. Ja tässä prosessissa piti siis olla tajuttoman nopea, jotta pullat saataisiin mahdollisimman vikkelästi pannulle niin, että ne kypsyisivät samaan tahtiin. No, keittiöpuuhiin osallistuminen oli lapsena yleensä kivaa, mutta nämä lihapullanakit aiheuttivat kyllä stressiä ja tunteiden kuumenemista. Päreiden lisäksi joskus meinasi poltella sormiakin pullia pannulle heitellessä.

Omassa taloudessani olen sitten omaksunut erilaisen lähestymistavan lihapullien valmistukseen. Kypsennysmenetelmästä riippumatta teen valmistelutyöt, pyörittely mukaanlukien, rauhassa ja etukäteen. Ja yleensä paistan pullat uunissa. Se on vaan niin vaivatonta, ja maku on vähintäänkin yhtä hyvä. Ja uunin käydessä kuumana onkin sitten kätevää valmistella lisäkkeitä kun sekä liesi että kädet ovat vapaana.


Tämänkertaisten lihapullien teemana oli savuaromisten paprikajauheiden taistelu. Vastakkain olivat espanjalainen makea sekä unkarilainen tulinen paprikajauhe. Molemmat olivat väreiltään syvänpunaisia ja tuoksuivat ihanan savuisille. Mutta jo tuoksusta huomasi eron, ja jännityksellä jäin odottelemaan miltä lihikset maistuisivat. Siispä taikina puoliksi kahteen kulhoon, yhteen makeaa ja toiseen tulista pulveria. Piti kyllä skarpata, että muisti missä kulhossa sitten mitäkin oli... Ja sama toilailu jatkui uuninpellilläkin, kunnes luovutin ja merkkasin tussilla leivinpaperiin kirjaimet E ja U. :D Jos oikein silmiään siristeli, espanjalaiset pallurat olivat ehkä hivenen kirkkaamman punaisia.

Lihapullat onnistuivatkin sitten törkeän hyvin. Arvioin maustemäärät harvinaisen sopivasti, ja paprikan aromit tulivat pullissa esiin optimaalisesti. Molemmat olivat herkullisia, espanjalaiset hieman savuisempia ja unkarilaisissa semmoinen pienesti tuju tuntuma ilman varsinaista poltetta. Vaikea oli voittajaa valita, mutta hieman savuisampi ja paprikaisempi espanjalainen (makea) jauhe oli ehkä karvan verran maukkaampi maustaja. Aterian kruunasivat Unkarista asti rahdatut perunagnocchit ja salvia-kermakastike. [Jälkihuomautus: Nyt kun olen kaupoissa siristellyt silmiäni, löytyy perunagnoccheja hyvin varustetuista isoista ruokakaupoista Suomessakin, tosin hinta on ainakin viisinkertainen.] Gnocchit keitin miedossa kasvisliemessä, jota käytin myös kastikkeen pohjana. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis silppusin kourallisen salvianlehtiä, joita sitten keittelin hetken verran kasvisliemellä ohennetussa soijaruokakermassa. Njam... Olisipa aina näin hyvää ruokaa!

RRRrrraakaa lihaa!
Ilman korppujauhojatkeita saadaan kiinteät pullat.


Savupaprika-lihapullat

600 g naudan paistijauhelihaa
2 munaa
2 rkl silputtua kevätsipulin vartta
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl seesaminsiemeniä
6 maustepippuria

Yhdistä ja sekoita kaikki lihapullataikinan ainekset kulhossa tasaiseksi massaksi. Korianterin- ja seesaminsiemenet sekä maustepippurit rouhitaan tietysti ensin morttelissa. Pyörittele taikinasta pullia, ja asettele ne leivinpaperilla suojatulle uuninpellille. Satsista tulee yksi pellillinen, eli noin 30 lihapullaa. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti