10.8.2012

Kirsikkapiirakka ristikkokannella, mikä kaunotar!

Ristikolla katettu piirakka on komea näky. Etenkin, jos taikinaristikon lomasta pilkistelee kontrastia tuova tumma piirastäyte. Ja koska meillä päin syödään myös silmillä, oli ristikoitu kirsikkapiiras ihan must kirsikkasesongin ollessa parhaimmillaan. Tosin minulla kävi kyllä niin, etten voinutkaan jo ostettuja kirsikoita heti käyttää (kesäreissut yllättivät), joten jouduin pyöräyttämään kirsikat pakkasen kautta ennenkuin päästiin leivontahommiin. Kivet toki piti poistaa ennen pakastamista.



Sopivan reseptin löytäminen oli aika hankalaa, ja tuskaa lisäsi tuo pakastamisvaihe, joka luonnollisesti mehusti kirsikoita edelleen. Piirastaikinaksi valitsin perussetin kardemummalla maustaen, mutta kuinka saada aikaan sopivan kiinteä kirsikkatäyte? Tuoreille kirsikoille saattaisi riittää pelkkä hillosokeri, mutta laitoin varmuuden vuoksi aika reippaalla kädellä perunajauhojakin. Ja tadaa, täyte kupli juuri sopivasti uunissa, ja pysyi jäähdyttyään hienosti koossa. Mutta... Perunajauhot kyllä maistuvat hieman täytteessä. Vähempikin olisi takuulla riittänyt. Suosittelisin siksi pelkkää hillosokeria, mutta määrästä en ole varma.

Mutta ne kirsikat! Niiden maku ja olemus piirakassa on jotain ihmeellistä. Makeaa ja raikasta, plus että pehmeiden kirsikanpuolikkaiden suutuntuma on erittäin jees. Eivät muhjuuntuneet hilloksi, eikä maku viitannut millään muotoa äklöihin säilykekirsikoihin. Herkkua!

Kuvauksellisesta piiraasta tuli myös räpsittyä tajuton määrä kuvia. :D
Vaikea valita ja karsia! Tällaisia piirakkapalojen nautiskeluun pitäisi muuten ehdottomasti valmistautua katsomalla muutama jakso Twin Peaksia! ;)


Kirsikkapiiras (20 cm irtopohjavuokaan)

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja (tai graham- tai vehnä-)
0.5 tl suolaa
0.5 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
100 g margariinia
1 muna

Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Lisää margariini joukkoon nokareina, ja nypi se kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Riko kanamuna muruseoksen keskelle, ja sekoita taikina painellen tasaiseksi massaksi. Kääräise muovikelmuun, ja anna olla jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Jaa taikina kahteen osaan, joista hieman suurempi kaulitaan (kahden muovikelmun välissä) piiraan pohjaksi. Pyöreä pohja saa olla reilun kokoinen, jotta sitä riittää myös reunoille. Nosta taikina voideltuun irtopohjavuokaan, jonka pohjalle voi laittaa myös leivinpaperin. Painele taikina vuoan reunoille.

Kaulitse pienempi taikinapala juuri vuoan pohjan kokoiseksi levyksi. Leikkaa se sitten noin sormenlevyisiksi suikaleiksi. Kokoa ristikko toisen muovikelmun päälle. Lado ensin joka toinen suikale täsmälleen samaan asentoon kuin ne leikatessa olivat (eli jätä tyhjät sormenlevyiset välit). Lado sitten jäljelle jääneet suikaleet 90 asteen kulmassa ensimmäiseen rivistöön nähden. Pujota ne vuorottain joka toisen eri suuntaan menevän siivun ali ja joka toisen yli. Laita vuokaan paineltu pohja sekä ristikko tässä vaiheessa vielä hetkeksi jääkaappiin jäähtymään, ja viimeistele sillä aikaa täyte.

Täyte
1 l kirsikoita
1 rkl sitruunamehua
1 dl hillosokeria
3 rkl perunajauhoja (tämä on liikaa)

Puolita kirsikat ja poista kivet. Sekoita joukkoon sitruunameu, hillosokeri ja perunajauhot. (Oma kirsikkasatsini joutui kulkemaan pakastimen kautta, joten kaadoin kirsikoista sulaessa irronneen mehun pois ennen muiden ainesten lisäämistä.)

Kaada täyte piirakkapohjan päälle tasaisesti. Nosta ja aseta ristikko varovasti täytteen päälle. Käännä ja taittele ylimenevät reunat lopuksi sisäänpäin. Paista piirasta aluksi 15 minuuttia 225 asteessa. Käännä sitten uuni 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin, jotta täyte jähmettyy! Valmiiksi leikatun palan voi sitten halutessaan lämmittää nopeasti mikrossa.

Ristikko, jonka tekeminen ja siirtäminen on yllättävän helppoa.
Tällä taikinalla saadaan muuten ihanan rapsakka ja kardemummainen
(ei niin makea) mutta murusteleva pohja ja kansi.

7 kommenttia:

  1. Ah, kyllä silmä lepää! Itsekin yritin joskus tehdä kauniin ristikkokannen, mutta kärsivällisyys ei kyllä riittänyt. Sinun ristikkosi on oikein esimerkillinen.

    VastaaPoista
  2. Oi että, kirsikat on niin ihania! Ja tosi herkullisen näköinen piirakka!

    VastaaPoista
  3. Kiitos inga, kirsikat ovat todellakin ihania. Olisipa niitä saatavilla (siedettävään hintaan) useamminkin! :)

    anskusiili: minullakin on joskus aiemmin ollut hajoilua ristikkokannen askartelun kanssa... sekä henkistä että taikinan hajoilua! :D Ensimmäiset vaaran paikat ovat liian vähäinen taikinan määrä tai muuten vaan koostumukseltaan vaikeasti käsiteltävä taikina. Mutta jos noihin ei sorru, ja etenee tuolla mun vaikeasti selittämälläni tekniikalla, homma onkin aika nopea, ja kun tuo ristikkokin nyt oli riittävän tiivis, sitä pystyi oikeasti nostelemaan.

    VastaaPoista
  4. Piirakka on niin hieno, että sen leikkaaminen rikki on melkein rikollista :) Minäkin tein kesällä kirsikkapiiraan, mutta täytteestä tuli liian vetelä ilman hillosokeria. Sinun ohjeellasi ryhdyn uudelleen leivontapuuhiin.

    VastaaPoista
  5. Kotiharmi: ihan totta, kyllä se vähän kirpaisi, kun piti ruveta piirakkaa sahailemaan! Mutta syötäväksihän nämä kaikki tehdään. :D

    VastaaPoista
  6. Todella herkullisen ja kauniin näköinen! Menee kokeiluun ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi: Kiitos. Nyt muistutit muakin ihan mahtavasta leivontaideasta... Muistan, että tämä oli niiiin hyvää. :) Ja minulla on tämän kesän ensimmäisetkin kirsikat vielä syömättä! :O

      Poista