5.8.2012

Jumalainen sitruunamarmeladi

"Jos elämä heittää eteesi sitruunoita, keittele hilloa." Eikö se mennyt muka noin?

Minun käsiini päätyi ihan oikeasti säkillinen sitruunoita kaveriporukkamme kesärientojen jälkipeleissä. (Joku oli koettanut hankkia limejä kalan mausteeksi, mutta ostanut paremman puutteessa sitruunoita. Rikkinäisen puhelimen ohjeiden seurauksena jotkut muutkin metsästivät tahoillaan samoja limettejä, ja tekivät myös samat sitruunatemput, kun vihreitä kavereita ei oikein mistään löytynyt. :D Lopputulos? Kasoittain sitruunoita.) No, kyllä noita sitruunoita minulle menee, ja mehuahan voi myös puristaa ja pakastaa.


Sain kuitenkin myös idean kokeilla sitruunamarmeladin tai -hillon keittelyä, koska ylipäänsä kaikki sitrussäilykkeet ja -tahnat ovat minusta aivan törkeän hyviä. Erityisesti, jos niissä on kuorenpaloja ja muita sattumia joukossa. Tosin silloin rakenteen tulee mieluusti olla kirkasta, jotta näkee mitä ne sattumat ovat... ;)

Ja hommahan oli harvinaisen yksinkertaista, sitruunoiden lisäksi tarvittiin vain vettä ja paketti hillosokeria. Sitruunoiden käsittely tosin vei hieman aikaa, mutta jösses, että tulikin herkkua marmeladia. Tätä on nautiskeltu (paahto)leivän päällä, jugurtin ja rahkan kera, puuron piristäjänä, jne. Ei paremmasta väliä!

Tämän verran syntyi purkitettavaa.

Varsinaista perunateatteria.

Sitruunamarmeladi

750 g sitruunoita (6 kpl)
5 dl vettä
1 kg hillosokeria

Pese sitruunat huolella. Kuori sitten kuorimaveitsellä vain uloin, keltainen osa. Kaikkea keltaista ei tarvitse hienostella, noin kahden kolmasosan talteensaanti riitti itselleni. Pilko kuoripalat ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa sitten sitruunoista pois kuoren valkea osa. Helpoiten tämä käy leikkaamalla sitruunan ylä- ja alaosasta hatut pois, ja asettamalla sitruuna sitten leikkuulaudalle. Sitten vain liu'utetaan terävää veistä yläosasta leikkuulautaan asti, sitruunan muotoa kuoren reunasta mukaillen. Siivuta ja viipaloi sitruunan hedelmäosa paloiksi, ja hankkiudu eroon siemenistä.

Ota reilun kokoinen kattila, ja mittaa siihen sitruunan kuori- ja hedelmäpalojen kanssa vesi. Kuumenna kiehuvaksi, ja anna porista 15 minuuttia. Lisää ja sekoita joukkoon hillosokeri, ja jatka hillon keittelyä vielä 10 minuuttia. Kuori mahdollinen vaahto pois, purkita ja anna jäähtyä.

3 kommenttia:

  1. Oho, eipä ole tullut mieleeni, että sitruunoistakin vois tehdä marmeladia! Kiva idea : )

    VastaaPoista
  2. Kivaa vaihtelua vattu ja mansikkahilloille!

    VastaaPoista
  3. Inga ja Sanna: Sitruuna ei tosiaan tule ensimmäisenksi mieleen, kun tuumii hillojen ja marmeladien keittelyä. Ja tämä epäilemättä siksi, että näillä leveysasteilla ei takapihoilla kasva sitruunoita, joiden säilöminen olisi siten henkilökohtaisempi juttu. Mutta tätä marmeladia kun maistaa, saattaa motivaatiota löytyä ihan kummasti. :D Kyllähän lemon curdiakin keitellään nykyään lähes jokaisessa suomalaisessa keittiössä!

    VastaaPoista