17.8.2012

Aprikoosihapanleipä

Tällä kertaa en nuukaillut, vaan tempaisin kerralla kaksi reippaan kokoista hapanjuurella kohotettua leipää aika tavalla aiemman hapanleipäkaverin tapaan. Ensimmäisenä päivänä juuren kanssa pelailuun käytin ruisjauhoja, ja toisena päivänä ohra- ja vehnäjauhoja suhteessa 1:2. Toiseen taikinapuolikkaaseen leivoin lopuksi kuivattuja aprikooseja suurinpiirtein pikkurillin pään kokoisiksi pilkottuina. Tuon leivän paistoin leipävuoassa, kun taas toinen leipä sai paistua ihan omin nokkineen leivinpaperin päällä.

MAU-MAU-MAUkasta!

Aprikoosit palasteltuina ja kevyesti jauhotettuina.

Erittäin mainiota, maukasta leipää! Jos vaan hedelmäisestä leivästä tykkää, tämä on oikea makunautinto. Kahden leivän satsi syntyi samalla vaivalla, ja omaa leipää saa nyt nautiskella pakkasesta hetken aikaa. Vapaana paistetun leivän rakenteesta tuli hieman ilmavampi, kun taas pienessä leipävuoassa ollut limppu ei mahtunut kohoamaan ihan samalla tavalla. (Taikinakin oli tosin raskaampaa hedelmäpaloista johtuen.) Note to self: Seuraavalla kerralla paista taikinasta kolme leipää, joista yhden voi istuttaa leipävuokaan.(Aprikoosi)Hapanleipä 2 kpl
Mittasuhteissa sekä leivonta- ja paisto-ohjeissa apuna on käytetty
Meidän keittokirjaa (Tammi, 2009).

1. päivä
1 dl ruishapanjuurta
1 dl + 1 dl ruisjauhoja
1 dl + 1 dl haaleaa vettä

Sekoita taikinajuuri ja desi vettä sekä ruisjauhoja. Peitä kulho kelmulla tai muovipussin avulla, mutta kuitenkin niin että jätät pienen ilma-aukon. Jätä kulho huoneenlämpöön noin 5 h ajaksi.
Lisää ja sekoita taas desi vettä ja ruisjauhoja, peitä ja anna seistä huoneenlämmössä 8-10 h, esimerkiksi yön ylitse.

2. päivä
5 dl haaleaa vettä
1 rkl suolaa
1 rkl siirappia
5 dl ohrajauhoja
noin 10 dl vehnäjauhoja
(kuivattuja aprikooseja pilkottuna)

Sekoita ensimmäisen päivän takinanalkuun loput ainekset. Alusta taikinaa 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsipelillä. Kohota leivinliinalla peitetyssä kulhossa 1 h.
Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja kohota toinen tunti. Taittele tässä vaiheessa taikinan laskoksiin myös kuivattuja aprikoosinpaloja, jos haluat leipään lisämakua ja sattumia. Sopiva määrä on 150 g per leipä. Muotoile taikina kahdeksi leiväksi leivinpaperoidulle pellille ja kohota liinan alla vielä 45 minuuttia. Koristele halutessasi viilloilla.
Paista ensin 250 asteessa 10 minuuttia. Laske lämpötila 225 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30-35 minuuttia. Jäähdytä leivät ritilällä peittämättä, jotta kuori säilyy rapeana.

Ihanan paahtunut, rapea kuori. Nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti