14.7.2012

Pupunruokaa: apilasalaatti

Tämä otsikko ei ole provo. Kun kesäisen kävelyretken viimeisellä etapilla rupesin ennen kotiinpaluuta etsimään sopivaa apila-apajaa, tapasin pusikon vieressä Pupu Tupunan apilaa puputtamassa. Päättelin pitkäkorvan tietävän sen apilapaikan parhaaksi, ja poimin omat evääni samoilta nurkilta. Ja nou hätä, en verottanut kovinkaan ankaralla kädellä Jussin piknikpaikkaa, sekä valko- että puna-apilaa oli kyllä ylenmäärin meille molemmille.Apila tosiaan sopii syötäväksi ihan sellaisenaan. Esimerkiksi salaattiin käyvät sekä nuoret lehdet että kukkaset. Testasin molempia, mutta seuraavalla kerralla skippaisin lehdet ja keräisin pelkkiä kukkia. Lehdet olivat ehkä hieman kitkeriä tai mitäänsanomattomia, kun taas kukat maistuivat minusta tosi kivoille. Ja näyttäviäkin ovat.

Ihan pelkkään apilaan en turvautunut. Vanha kunnon tomaatti-sipulisalaatti kesän kasviksista ja tukku herneenversoja parvekkeelta. Ja protskuja paistetusta halloumista, se on vaan niin hyvää! Lapsuuden kesinä tomaatti-sipulisalaatti (sitruunapippurilla, jota tosin nykyään inhoan jostain syystä) oli nimenomaisesti grilliruoan kesälisuke. Sen syömisestä tulee siten aina iloisen kesäiset fiilikset. :) Ja sen avulla opin muuten pitämään sipulista, useimmat meistä eivät kai lapsena sipulista perusta. Lienee noita makuja, joista alkaa pitämään makuaistin siihen tottuessa ja muutoinkin kehittyessä.


Kesäsalaatti

salaatinlehtiä
apilanlehtiä
apilankukkia
tomaattia
kevätsipulia
herneenversoja

mustapippuria
suolaa
balsamiviinietikkaa
oliiviöljyä

halloumijuustoa

Salaattiainekset paloiksi ja siivuiksi, ja päälle ripaus suolaa ja pippuria sekä roiskaus etikkaa ja öljyä. Poimi apilat vehreältä alueelta, nuorina yksilöinä (ei tien vierustalla kuihtuvia loppukesän varsia siis). Paista halloumisiivut kuivalla pannulla keskilämmöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti