1.7.2012

Marenkileivokset & Cointreau-sabayon

En ole koskaan valmistanut Pavlova-kakkua, vaikka mieli on kyllä tehnyt. Marenkien vaikea maine ja keltuaisvalkuaisdilemma ovat olleet tekosyinä. No, enpä leipaissut Pavlovaa ihan vieläkään, mutta otinpahan yhden askeleen tavoitetta lähemmäs loihtimalla pieniä marenkileivoksia. Jäljelle jääneen keltuaisen keksin keitellä ihanaksi sabayonkastikkeeksi (tunnetaan myös nimillä zabaione ja zabaglione). Marsalan sijaan lorautin kastikkeen maustajaksi Cointreauta. Om nom nom... Note to self: pitää tehdä Cointreau-kiisseliä!

Tässä marengin päällä Alpron täyteläistä Mild & Creamy Vaniljaa...

Makeat Cointreau-sabayonilla sivellyt marenkileivokset vaativat ehdottomasti raikkaita hedelmiä seurakseen. Ensimmäisen erän kanssa nautiskeltiin vadelmia, ja toisen setin koristelin persikkaslaisseilla. Kesäistä!

Step-by-step.


Marenkileivokset

Marenkipohjat (9 kpl)
1 valkuainen
2 rkl sokeria
1-2 tippaa etikkaa

Cointreau-sabayon
1 munankeltuainen
1 rkl sokeria
1 rkl Cointreau-appelsiinilikööriä

Lisäksi marjoja, hedelmiä ja vaniljakastiketta tms.

Marengit: Vaahdota valkuaiset ja sokeri (etikkaa apuna käyttäen) kovaksi vaahdoksi. Valmista on kun vispilää nostaessa sen päähän jää "tonttulakki" tai kun voit kääntää kulhon ilman katastrofeja. Pursota noin 9 marenkilevyä leivinpaperin päälle, tai levitä pyöryläpohjat ihan vain lusikkaa käyttäen. Paista 100-asteisessa uunissa parin tunnin ajan.

Sabayon: Vatkaa keltuainen ja sokeri vaahdoksi. Käytä metallikulhoa, jonka voit nostaa kattilan päälle vesihauteeseen. Lisää likööri seokseen pari tippaa kerrallaan, samalla koko ajan vispaten. Kuumenna kattilassa hieman vettä kiehumispisteeseen. Anna veden höyrytä tai kiehua hiljalleen, ja jatka sabayonseoksen vatkaamista sen yllä, vesihauteessa (kulhon pohjan ei tule koskea veteen). Jatka kunnes kastike saa sopivan kiinteän muodon. Kaada heti toiseen astiaan, tai jäähdytä kulhon pohja kylmällä vedellä, jottei kypsyminen jatku munakokkeliksi asti.

Lopuksi: Kokoa leivokset lusikoimalla marenkipohjien päälle hieman sabayonkastiketta. Koristele marjoilla tai hedelmillä, pienet lusikalliset kermaa tai vaniljavaahtoa eivät nekään tee pahaa, jos sellaista nyt sattuisi olemaan käsillä.

Kaffekupissa vielä hieman jumalaista sabayonia!
Ja tässä myös näyte pursotetusta marengista. :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti