12.7.2012

Lohi-käärme & 4 muuta jännittävää uunilohi-ideaa

Kutsuin siskon sunnuntailounaalle nauttimaan alle kuuden euron kilohinnalla pyydettyä lohenpyrstöä. Halusin ilahduttaa siskoa uudenlaisella uunilohella, mutta täytyypä sanoa, että mopon karkaaminen oli aika lähellä, sillä loppupeleissä tarjolla oli neljän eri sortin lohivariaatiota! Intouduin vaan niin kovasti, ja ideat suorastaan pulppusivat. :D Ja jääkaapissakin oli sopivasti yhtä jos toista avattua purkkia ja putkiloa. Kyynisempi voisikin melkein viitata ateriaan jääkaapinputsauslohena. ;)

Vasurista oikealla: lohi-käärme, fenkoli-, sipuli-, pesto- ja soijalohi.


Lohenpyrstön (750 g) paksumman osan tasoitin ensin suorakaiteeksi, jonka sitten kuutioin reiluiksi sushikokoisiksi annospaloiksi (15 kpl). Loppupyrstö hyppäsi uuniin sellaisenaan. Suorakaiteen sivuroippeesta askartelin Sillä sipuli -blogin Merituulen inspiroimana lohi-käärmeen. Ihan mahtava sanaleikki ja ruokaidea! Tökkäsin vielä viime hetkellä neilikat sykkyrällä olevan otuksen silmiksi. Ei ole ainakaan sisäinen lapsi aikuistunut... No niin, ja neljä maistuvaa uunilohivariaatiotani olivat: seesaminsiemen-soija, pesto-tuorejuusto, kevätsipuli ja fenkoli. Lohikäärme kiemurteli itseensä makuja pestoseoksen jäämistä.

Jälkipelit osoittivat uunilohitestin suvereeniksi voittajaksi seesaminsiemenillä päällystetyt lohisärmiöt. Erittäin poikkeuksellisesti olimme siskon kanssa täysin samaa mieltä lohimakujen marssijärjestyksestä. Vahvana kakkosena pesto, kolmantena fenkoli (jäi turhan miedoksi, ensi kerralla enemmän fenkolia) ja hännänhuipuksi suoriutui perusuunilohi kevätsipulirenkailla. Jälkkäriksi hienosteltiin maitokahveilla, joihin lorautettiin hieman siirappia. Starbucksille hävittiin lähinnä koossa! Ja koko kattaus siis nautittiin kesäisesti parvekkeella.


Uunilohi x 4
Reipas pala lohta pilkotaan, siivutetaan tai kuutioidaan mielitekojen mukaisesti, maustetaan ja lopuksi kypsennetään 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

1. Seesamlohi
Kaada pieneen kulhoon soijakastiketta ja thaimaalaista kalakastiketta samassa suhteessa. Lisää hieman chilikastiketta, ja pyörittele lohipalat seoksessa. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.

2. Pestolohi
Sekoita 2 osaa pestoa ja 1 osa maustamatonta tuorejuustoa. Sivele kunnon kerros lohen pintaan.

3. Fenkolilohi
Rouhi lohen päälle suolaa ja mustapippuria. Ripottele päälle reilusti tuoreen fenkolin tillimäisiä lehtiä.

4. Kevätsipulilohi
Rouhi lohen päälle suolaa ja mustapippuria. Ripottele päälle kevätsipulista tai sen varresta leikattuja ohuita renkaita.


2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Olipa hauskaa maustaa kala usealla eri tavalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumukka: Sanopa muuta. Mä olenkin sellainen varioinnin suuri mestari, ja monesti onkin niin, että samalla vaivalla saa helposti valmistettua useampaa eri makua yhdellekin aterialle. Esim. kesägrillattavien protskujen ja kasvisten maustaminen. Tai yhdestä leipätaikinasta monen monta yksilöllistä sämpylää... :)

      Poista