3.7.2012

Hennonvihreät pestosämpylät

Onko se Suomen kesän vehreys, vai mikä saa ihmisen nyt hamuamaan lautaselleen vihreitä juttuja? Juhannusviikonloppuna nimittäin alkoi armottomasti tehdä mieli vihreitä sämpylöitä, ja kun nyt en vielä nokkospuskaan uskaltautunut, uuniin tyrkättiin pestosämpylöitä. Pestoleipäähän on tullut vaivattua aiemminkin hyvillä kokemuksilla, ja tällä kertaa ohraistettu taikina pyöriteltiin pieniksi juhannuspöytään sopiviksi sämpylöiksi. Menetelmällisiä apuja pestoleivonnaisiin on saatu Cebicin keittiöstä.

Kyllä sämpyläkin pieniksi leipäsiivuiksi taipuu.
Nämä maistuvat vaikka salaattiannoksen reunalla.

Pestosämpylät (1 pellillinen)

2 dl maitoa
0.5 dl vettä
1.5 tl kuivahiivaa
1 rkl siirappia
3 dl vehnäjauhoja

0.5 tl suolaa
noin 3 dl ohrajauhoja
2-4 rkl pestoa

Liuota hiiva reilusti kädenlämpöiseen nesteeseen. Vispaa joukkoon siirapi ja vehnäjauhot. Peitä kulho ja anna taikinan kuplia 20 minuuttia lämpimässä vesihauteessa.

Lisää suola, ja vaivaa joukkoon vähitellen ohrajauhot ja viimeiseksi pesto. Leivo taikina sämpylöiksi (12 pientä tai 9 suurempaa). Ylimääräistä jauhotusta ei tähän tarvita. Kohota sämpylöitä liinan alla 30 minuuttia, saman tiskialtaassa olevan kuuman vesihauteen yllä. Voitele pintaa vedellä ja ripottele päälle siemeniä tai pähkinärouhetta (minulla seesaminsiemeniä). Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti