28.7.2012

Dolmades - Viininlehtikääryleet

(Nonnih... sitä on palailtu kesäreissuilta taas...)

Viininlehtikääryleet, nuo kotoisten kaalikääryleidenkin sukuun kuuluvat pötkylät, ovat minun listallani taas yksi suuri om nom nom. Mielessä on jo ollut pidempäänkin niiden tekeminen itse, etenkin, kun olin bongannut normikaupankin myyvän niihin tarvittavia viininlehtiä (etikkaliemeen säilöttynä, lasipurkissa, säilykehyllyssä). Valmiitakaan viininlehtikääröjä ei kovin useasti tule vastaan, paitsi ehkä tapaksissa tms. Säilykerasiaviininlehtikääryleitähän testailin tuossa myös (merkki näemmä sama kuin viininlehtisäilykkeellä), mutta vaikkei niissä pahempaa vikaa ollut, ei kyllä ole tullut uudemman kerran ostettua.Kaupassa olivat sitten heittäneet lehtisäilykkeet alelaariin, ja otin siitä tietysti omani pois. Kassalla takana jonottava setä koputti olkapäätäni ja kyseli mitä aion niillä oikein tehdä. Kerroin, että kääräisen väliin riisiä ja yrttejä kreikkalaiseen tapaan. Setä oli aika innoissaan ja päivitteli kuinka joku malttaa näperrellä itse. Hänkin kuulemma piti kovasti viininlehtikääryleistä. :) Ja joo, meni melkein tunti kun käärin kahdesta riisidesistä keitellyt 28 kpl dolmaa (monikko dolmades, nimi viittaa ylipäänsä täytettyyn juttuun). Ja miten ihmeessä on muuten mahdollista, että nuo 28 pötköä sopivat täydellisesti ensi yrittämällä valittuun uunivuokaan!?!? Kohtalon johdatusta!


Kannatti kyllä käydä äidin yrttipenkillä noukkimassa tuoreet tillit ja persiljat omien parvekeminttujeni seuraksi. Viininlehtikääröihin en halunnut näin ensi kerralla laittaa jauhelihaa, enkä pidäkään sitä lainkaan välttämättömänä. Riisin tulisi kai olla pitkäjyväistä ja ehkä irtonaistakin, mutta katsoin viisaammaksi olla investoimatta uuteen riisipakettiin, kun sen kulutus on tässä taloudessa lopahtanut (lisäkkeenä). Siispä puuroriisillä mentiin... Ainakaan riisipötkylöiden aisoissa pysymisessä ei ollut ongelmia!

Summa summarum: todella kauniita ja herkullisia kääryleitä syntyi ensikertalaisenkin otteilla. Mutta aikaa kului melko tavalla, joten homma sopii lähinnä kiireettömän päivän askarteluksi semmoisesta nauttivalle. Yritin ensin tehdä kääröt samalla Good wife -jaksoa katsellen, mutta päätin 2 minuutin testin jälkeen palata asiaan digiboksin kanssa uudelleen. ;)


Dolmades - Viininlehtikääryleet

viininlehtiä (lasipurkki löytyy kaupan säilykehyllystä)
2 dl riisiä
1 kasvisliemikuutio
mustapippuria
puolikas sitruuna
2 kevätsipulia
tuoretta minttua
tuoretta persiljaa
tuoretta tilliä

Keitä riisi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä normaalisti kypsäksi. Mausta riisi mustapippurilla ja puolikkaan sitruunan mehulla. Pilko ja silppua riisin joukkoon kevätsipuli ja yrtit, ja anna jäähtyä ainakin sen verran, etteivät sormet pala.

Sitten alkaa varsinainen käsityövaihe. Ota yksi lehti kerrallaan käsittelyyn, parempi kiiltävä puoli työtasoa vasten. Jos lehdessä on isompi lehtikanta, joka haittaa rullailua, leikkaa se pois. Purista nyrkissä pitkulainen riisipötkö, ja aseta se lehtikannan kohdalle. Kääräise pötkylää lehden alareunasta kerran ympäri, ja taita sitten riisitangon ylitse menevät lehden reunat sivuilta keskelle. Pyöräytä sitten loppulehteä pitkin ylöspäin, ja kääryle on valmis! Toista tätä noin tunnin verran, asettele kääröt uunivuokaan (voivat olla kahdessa kerroksessa päällekäinkin jos tarvis) ja kaada sitten päälle vettä niin, että rullat melkein peittyvät. Levitä päälle yli jääneet ja rikkonaiset viininlehdet, ja painele ja peitä koko komeus foliolla. Kypsyttele 175-asteisessa uunissa tunnin verran.


4 kommenttia:

 1. Noiden säilykepurkissa myytävien valmiiden kääryleiden instant-piristys on aimo liraus tuoretta sitruunamehua pintaan ja ne melkein heräävät henkiin :) Jos siis ei ole aikaa tai mahdollisuutta muuten askaroida itse kokonaan kääryleitä.

  VastaaPoista
 2. Campasimpukka: Kappas vaan, olipas mainio vinkki! Ei sillä, etteikö itse tekeminen olisi vaivan väärti, mutta voin kyllä nähdä sen syksyisen myöhäisillan, jolloin tekee mieli näitä kääröjä... Ei siinä hädässä muututa tuoreiksi yrteiksi ja ruveta tuntien valmisteluihin ja käsityöpuuhiin... Säilykepurkin ja sitruunan osto lähikaupasta sen sijaan kuulostaa aika paljon semmoiseen hetkeen sopivammalta. :D

  VastaaPoista
 3. Itse tehdyt viininlehtikääryleet ovat kaiken vaivan arvoisia. Meillä kasvaa yksi viiniköynnös, joka ei ole koskaan tehnyt rypäleitä, mutta väliäkö hällä, kun lehtiä riittää kääryleaineksiksi.;) Pitäisikin kohta taas kääryleitä tehdä, kun köynnös rehottaa.:)

  VastaaPoista
 4. Maistuis varmaan sullekin: Omavaraisuutta lehtienkin suhteen, aivan mahtavaa! :D

  VastaaPoista