13.6.2012

Punasteleva raparperipiirakka

Raparperimania on vallannut mitä ilmeisimmin koko Suomen, ja täälläkin päästiin vihdoin leipomaan raparperipiirakkaa! Eri versioita olen tänä vuonna päässyt maistelemaan hämmästyttävän monessa paikassa. Ruokabloggaajien kesämiitissäkin nautiskeltiin jopa kolmea eri variaatiota, muun muassa Liemessä-blogin Jennin paistelemana. Tuntuu siltä, että sesonkitietoisuus ja kotimaan antimien arvostus on tuonut raparperillekin sen ansaitsemaa nostetta. :) Minä en ainakaan voi vastustaa raparperin happamuudella kruunattuja makeita leivonnaisia. Näissä herkuissa on luonnetta!

Raparperin kanssa muistetaan sitten nauttia myös reilut kalsiumannokset. Vaniljavaahto tai jäätelöpallo ja lasi kylmää maitoa toimivat! :)

Olen kovasti tykästynyt tähän Valion raparperipiirakan reseptiin, jota on meillä kotona kokeiltu ensi kerran jo vuosia sitten. Pohja on pehmeä ja mehevä, ja toimii myös esimerkiksi syysomenien kanssa! Tällä kertaa en kuitenkaan keitellyt raparperia hillokkeeksi, vaan punertavat alkukesän nuoret raparperit käytin vain parin minuutin mikropehmennyksen kautta sellaisenaan taikinan pintaan ripoteltuina. Aiemmasta poiketen paistoin normitaikinasatsista yhden muhkean piiraan sijasta kaksi vähän ohuempaa. Ja näistä toiseen lisäsin vielä mantelirouhetta. Paistovaiheessa aloin jo katua tuota liikettä, mutta maistelukierros osoittikin, että raparperi ja manteli sopivat yhteen todella hyvin!

Mantelirouhe + raparperi... Erittäin jees!



Raparperipiirakka
(yksi muhkea piirakka noin 27 cm piirakkavuokaan
tai 2 ohuempaa, pienempää piirasta)

Pohja (lähde: Valio)
1 muna
1.5 dl sokeria
75 g margariinisulaa
2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte
300 g raparperia
2 tl vaniljasokeria
0.5 dl sokeria
(mantelirouhetta ja/tai kanelia)

Huuhdo raparperinvarret ja kuori, mikäli tuntuvat puisilta (alkukesän raparpereja ei ainakaan tarvitse kuoria). Pilko raparperi ohuehkoiksi siivuiksi, ja lämmitä siivuja mikrossa minuutti tai pari. Sekoita raparperipaloihin vaniljasokeri ja sokeri, ja anna jäähtyä.

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, ja lisää sitten joukkoon margariinisula, maito ja keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi, ja levitä se voideltuun piirasvuokaan tai -vuokiin. Ripottele raparperipalat taikinan pintaan ja sirottele halutessasi päälle vielä mantelirouhetta tai kanelia. Paista 175-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.



2 kommenttia:

  1. Ihanan mehevän näköistä ja onpas punaista raparperia! Meidän pihassa kasvava raparperi on kovin vihreää, vaikka eihän se makuun vaikuta. Pari raparperipiirakkaa on jo tullut tehtyä sekä raparperipaistosta grillissä. Tällä ohjeella voisikin tehdä piirakan seuraavaksi.:)

    VastaaPoista
  2. Kmsu: Juu, makuun väri ei vaikuta, mutta punaiset raparperipalat tuovat kyllä vaalealle piirakkapohjalle väriä ihan eri tavalla. Tähän piirakkaan käyttämieni raprperien varret olivat erityisen kauniin punertavia, vaikkakin toisesta päästä nekin olivat vihreitä. Ensimmäisiin piirakoihin valkkasin kuitenkin ne kaikkein punaisimmat palat! ;) Loput odottelevat pakkasessa vuoroaan.

    Ja se blogissasi esittelemäsi grilliraparperipaistos vaikutti muuten tosi hauskalta idealta. Ties vaikka pääsisi juhannuksena tai muissa grillikekkereissä testailemaan! :)

    VastaaPoista