29.6.2012

Kidneypapu-jauhelihakastike = chili con carne

Uuteen raaka-aineeseen tutustuessa saattaa innostus lähes riistäytyä käsistä. Siksipä täällä syötiinkin chili con carne -henkisen jauhelihakastikkeen kanssa ihanaa polentaa. Polenta sitä ja polenta tätä. Mutta näin vain sieluni silmin (tai maistoin sieluni kielellä?) miedon pehmeän polentan sopivan täydellisesti tulisen soosin kera. Ja ihan oikeassa olinkin, kombo on loistava!

Arkipöperöä. Vaan kenties vähän väärään vuodenaikaan? :)
No, ei tässä kesähelteistä ole viime päivinä kyllä kärsitty...

Chili con carne jäi kuitenkin jotenkin tavanomaisen makuiseksi. Oli hieman sellainen olo, että jotain puuttui. Maustepurkissa asustelevat kuivatut chilihiutaleetkin ovat tainneet menettää tehonsa? Parilla viime kerralla niitä käyttäessä olen oikein erityisesti pannut merkille, ettei aiempaa suuremmillakaan annoksilla ole juurikaan tulisuutta havaittavissa. Oman makuaistini kehityksestä ei tässä ole kyse, olen ollut kokenut tulimaistelija jo vuosikausia. Laitoin sitten sekaan loppuvaiheessa vielä chilikastikettakin, joka sekin taitaa jo olla aika kunnioitettavaa vuosikertaa. Pitäisi varmaan heittää molemmat chilituotteet mäkeen ja pyrkiä ostamaan tuoretta chiliä. Ja sitten taas järjestän kaupassa hirveän kohtauksen kyselemällä kuinka toimin yksittäisen chilin oston kanssa, kun ei hedelmävaaka sen mitätöntä painoa suostu tunnistamaan... been there, done that, waited ages for them to solve the case... (eivät antaneet ilmaiseksi). Mäkä mäkä.:P


Kidneypapu-jauhelihakastike tyyppiä chili con carne

400 g jauhelihaa
2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl chilihiutaleita
0.5 tl valkosipulijauhetta
1 tl kuivattua meiramia
100 g sipulia
390 g paseerattua tomaattia
380 / 230 g kidneypapuja
250 g minitomaatteja puolitettuina
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl kuivattua kevätsipulia
(chilikastiketta)

Ruskista jauheliha pannulla. Lisää mausteet ja sipuli, ja anna kuullottua. Lisäile loputkin ainekset ja anna hautua kannen alla sopivan aikaa. Maista ja lisää chilikastiketta, jos mieli tekee tulista. Tarjoile miedon polentan kanssa.

4 kommenttia:

 1. Ihanan kuuloinen resepti! Tätä on varmaankin pian kokeiltava, sillä kidneypavut ovat yksiä lempiraaka-aineitani ja voisin syödä niitä loputtomiin.. Polentasta minulle on jäänyt trauma, siitä tulee aina todella vetistä, kun yritän sitä keittää. Onko sinulla jotain vinkkiä sen valmistamiseen? Omasi näyttää todella ihanan kuohkealta!

  VastaaPoista
 2. Charlotta: Kidneypavut maistuvat minullekin. Niissä on hauska suutuntuma, napsahtavat kivasti ja sisus on pehmeä. :D Ja kun kaiken lisäksi ovat niin nätin värisiäkin!

  Omat polentakeittelyni olen suorittanut jotakuinkin seuraavalla suhteella: 1 osa polentaa ja 1 osa nestettä (voi tietysti vaihdella merkin mukaan). Mausteisen tai tulisen kastikkeen kanssa miedosti suolattu vesi käy hyvin, mutta herkullista polentaa (jota voisin vedellä herkutellen ihan sellaisenaan) tulee esim. liemikuution palasella maustetussa liemessä keitellen. Ei pitäisi maistua vetiselle! Ja ylipäänsä kannattaa aloittaa keittely mielummin hieman liian vähällä nesteellä, sitä kun voi aina lisäillä...

  VastaaPoista
 3. Vinkkinä tuosta "Kenties väärään vuodenaikaan?" Että ei missään tapauksessa ole. Tuliset ruuat kun omaavat hieman saman efektin kuin sauna. Saunahan auringon paahteessa tuntuu tukalalta kuten tulinen ruokakin mutta kun sieltä tulee pois ymmärtää kesäsaunan hienouden. Olo on tunteja paljon mukavampi kuin ilman sitä. Tulisissa ruuissa on sama. Ruoka saa hien nousemaan otsalle syödessä ja näin auttaa jäähdyttämään kehoa vielä parituntia syönnin jälkeekin vaikutus on voimassa.

  Kerran Meksikossa käydessäni ihmettelin miksi ihmiset napostelevat +40asteessa raakoja chilejä ja tämä oli selitys.

  Rohkeasti siis tuore chiliä salaatteihin ja
  kesäkuumalla tietysti voi mielestäni perustellusti monet ruuat syödä myös kylmänä. Kaikki Chili Con Carne pohjaiset ruuat myös tuntuvat paranevan yhden jääkaappi yön jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kazyan oiva argumentointi tulee siis oikeuttamaan tulisten safkojen syönnin myös tulevana kesänä! :D

   CCC on tosiaan yksi monista ruuista, jotka ovat seuraavana päivänä vielä paremman makuisia, ja minulla on muuten tapana (etenkin kesällä) syödä tämäntyyppisten ruokien dagen efter -annokset jääkaappikylminä. Ja sehän on oikeasti silloin kuin eri ateria edellispäiväiseen verrattuna. Viileä ja tulinen on mahtava yhdistelmä.

   Poista