22.6.2012

Kahvila ja kaupunkiviljelmä Kääntöpöytä

Kesäkuun puolessa välissä minulla oli ilo päästä tutustumaan Keski-Pasilan ratapihan ympäristössä toimivaan kaupunkiviljelyhankkeeseen. Historiallisissa rautatieaseman fiiliksissä toimii asiaankuuluvan Kääntöpöytä-nimen alla ympäristöjärjestö Dodo Ry:n kasvihuone, kaupunkiviljelypuutarha ja ihastuttava kahvila. Toimintaa tukee Fiskars, ja hanke on myös osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

Tapahtumapäiväksi sattui sopivasti aurinkoinen ja lämmin päivä, ja toistakymmentä bloggaajaa saapui pyörineen Pasilan aseman vihreään keskiöön. Paitsi että kuulimme Dodon ja Fiskarsin hankkeesta ja toiminnasta Pasilassa, hyppäsimme pyöriemme niskaan ja käväisimme keskuspuistossa villivihanneskierroksella. Teki kyllä terää saada muistutus siitä, että Suomen oloissa kaupunkiympäristössäkään ei tarvitse montaa askelta ottaa, kun ollaan sellaisen vihreyden keskellä, mistä voi kerätä tuorettakin tuoreempia kokkailuaineksia. Ja ihan ilmaiseksi! Homma sujuu, kunhan tuntee kasvit ja niiden parhaat hyödyntämisajankohdat.Tuon pienen pyörälenkin jälkeen tuli kyllä todetuksi, että kaikilla bloggaajilla ei ole urheilu verissä, ainakaan noin kuumalla säällä. Mutta itse suurena pyöräilyn ystävänä (vaikkakin etanavauhtisena sellaisena) tykkäsin! Ja Kääntöpöydälle palatessa bakkanaalit jatkuivat Fiskarsin ja Dodon yllärillä: pääsimme istuttamaan omat pienet salaattiviljelmät kotiinvietäväksi (tästä kenties lisää myöhemmin kesällä)! Ja sen jälkeen pääsimmekin nauttimaan kahvilaosaston herkuista.

Ruokalistalla oli tottakai villivihanneksia ja -yrttejä, sekä Dodon viljelmien satoa eri muodoissa. Ykköseksi yli muiden nostaisin makeansuolaiset nokkos-hamppukeksit. Pitää varmaan mennä kärttämään reseptiä kahvilaneideiltä... Maistelimme myös Ekowinen edustajan esittelemiä mainioita luomuviinejä. Etenkin tarjottu Riesling lämmitti tämän foodien mieltä!

Maltainen leipä ja sen kanssa tarjoiltu levite olivat erittäin jees.

Kuusenkerkkää kahvikakussa, tämä oli myös minun makuuni!
Vikasta suupalasta kuva, tottakai.

Käykää ihmeessä itsekin tutustumassa Kääntöpöydän toimintaan, kahvila tarjoilee muun muassa herkullisia viikonloppubrunsseja! Ja sekä kaupunkiviljely että villivihannesten hyödyntäminen ovat nousevia teemoja, joista allekirjoittaneen lisäksi muutama muukin saattaisi olla kiinnostunut... :) Apua kasvintunnistukseen löytyy muun muassa LuontoPortin kattavasta nettipalvelusta.
Nokkos-hamppukeksejä (täydet viisi tähteä), vegaanisia suklaaruutuja ja minttusuklaapalleroita.
2 kommenttia:

  1. Joo,tuo paikka pitää kyllä tsekata ensi kesänä. Kävin Kääntöpöydän sivuilla ja kaikki lounaat näyttivät olevan vegaanisia! Sekös käy meikäläiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inka: Kiva, että innostuit! Tuonne oli kyllä tosi kiva pyöräillä aurinkoisella säällä. Ja vaikken itse vegaani olekaan, niin vegaanikahviloilla ja -ravintoloilla on ihan erityinen paikka sydämessäni. :D Ne ovat oman kokemukseni mukaan aina todella persoonallisia ja tarjotut herkut innovatiivisia ja maukkaita. Barcelonassakin menin "vahingossa" vegaanimestaan, ja ai että oli kiva kokemus. :)

      Poista