24.5.2012

Hayley's Ice Cream Factory proudly presents: Sitruuna-rahkajäätelö

Kotijäätelöä!

Aluksi...

Jäätelökone on ollut haaveilulistallani jo vuosikausia, ja nyt sellainen on sitten tullut hankittua... Ei, keittiötilan ja kaappien volyymi ei valitettavasti ole kasvanut, mutta vastaantullut diili oli nyt niin edullinen, että katsoin viisaammaksi laittaa pisteen tälle jätskikonehuokailulle. ;) Salaisesti perustelin tila-asiaa vielä sillä, että tämä vekotin saa ottaa keittiössä leivänpaahtimen paikan, koska semmoiselle ei oikeastaan ole enää tarvetta.

Vaikeinta uuden jäätelökoneen hankkijalle voipi olla sen asian sulattelu, että hommiin ei suinkaan pääse heti. Kulhoa pitää valmistella pakkasessa lähemmäs vuorokauden verran, mutta onpahan sitten lisäaikaa vaihtaa aiottua ensimmäistä jäätelöreseptiä kerta jos toinenkin. Ei nyt mitään pelkkää vaniljaa, mutta ei mitään niin erikoistakaan, että heti ensi yritys menisi sooloilun vuoksi metsään. Päätin sitten startata sitruuna-rahkajäätelöllä. Sitruuna on nimittäin yksi suosikkimauistani, mutta kauppojen jäätelöaltaissa se on aika harvinainen ilmestys.

Totuuden hetki

Noniin... 20 minuutin pyörinnän jälkeen jäätelö oli jo valmista. Ja voi jestas minkälaista jädeä! Ei kertakaikkiaan olisi voinut enempää toivoa (paitsi ehkä vielä seuraksi kuumaa suklaakastiketta). Raikasta, kylmää, pehmeää... Täysin autenttista jäätelöä kotona askarrellen. Tämä laite ei kyllä jää keittiön unohdetuksi seinäruusuksi. Melkein sanattomaksi vetää. :D Ainoa, mikä tässä vaiheessa enää jännittää on se, kuinka loppujäätelö pärjää pakkaseen säilöttynä (eli kuinka pehmeys säilyy, vai onko siellä vastassa jääharkko).

Loppukaneetti

Uhhuh, pakastimeen säilötyn jämäerän kanssa kävi kyllä melkein niinkuin pelkäsin. Jäätelö on niin kovaa, ettei sitä suoraan pakkasesta otettuna voi helposti leikata saati kauhoa. Hätä ei toki ole tämän näköinen, jäde pitää vain ottaa hieman etukäteen sulamaan tai pyöräyttää mikron kautta. Ja taas on pehmeätä herkkua! Ja tällaisessa pienessä taloudessa pitää vaan muistaa pakastaa jäätelöä pienissä kertaerissä. Toisaalta sekin on kätsy tekosyy kutsua kaverit kylään, kun haluaa ottaa pakkasesta litran jätskiharkon syötäväksi. :)


Sitruuna-rahkajäätelö

2.5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g maitorahkaa
puolikkaan sitruunan kuoriraaste ja mehu
(sokeria)

Vatkaa vaniljakastike. Pehmennä maitorahka sekoittamalla se sitruunan mehun ja kuoriraasteen kanssa sekaisin. Yhdistä vaniljakastike ja rahkaseos huolella ja tarkista vaatiiko sitruunan kirpeys lisää sokeria (vaniljakastikehan on jo valmiiksi makeutettua). Valmista sitten jäätelö jäätelökoneen ohjeen mukaisesti.

6 kommenttia:

 1. En todellakaan kaivannut tällaista postausta juuri nyt! Jäätelökone on ollut minunkin hankitalistalla jo ikuisuuden, enkä ole vieläkään saanut sellaista hommattua... Jätskireseptejä olisi jo vaikka kuinka monta odottamassa kokeilua. Se kone on saatava nyt heti, en kestä enää tätä tuskaa ilman sitä! :)

  VastaaPoista
 2. Charlotta: Hehee, sori vaan! ;) Mutta näin se kuitenkin on, että joillekin asioille kannattaa loppupeleissä antaa periksi... Ja tämä lankeemus ei kyllä kaduta. :D

  VastaaPoista
 3. Jätskikone on kyllä meilläkin jälkkäreiden suosikkijuttuja nykyisin. Viimeksi tein lakujäden, mutta sehän syötiin jo ennenkuin kuvattiin...

  Käsittääkseni hunaja, maissisiirappi ja glukoosi on tuotteita, joilla on myös vaikutusta tuohon jäätymiseen ja sulamisnopeuteen. Samoin alkoholin lisääminen massaan vaikuttaa. Mullakin on vähän nämä jutut vielä kokeilu asteella, systeemillä kokeilen, erehdyn ja opin, ainakin toivottavasti.

  VastaaPoista
 4. Tusla: Kiitos hyvistä vinkeistä, hunajalla makeutettu jäätelömassa tulee ehdottomasti kokeilulistalle. Myös pitäisi opiskella ja testailla miten kananmuna, jota monissa perusresepteissä on, vaikuttaa paitsi rakenteeseen myös sulamiseen ja pehmeyteen ylipäänsä. Ja muuten esim. sitruunajäätelössä limoncello-likööri voisi olla poikaa. Koneen ohjeissakin mainittiin noista alkoholijuomien käyttämisistä, ja neuvottiin, että jos enemmin laittaa, kannattaa vasta jäätelöpyörityksen jälkeen lisätä.

  Voi pojat, millainen jäätelökesä on edessä! :)

  VastaaPoista
 5. Voi että, tän on pakko olla niin hyvää! :P

  VastaaPoista
 6. Noora: No sitä se kyllä oli! Ja hyvää tuli myös samaan tapaan valmistetusta kiivijäätelöstä. Kolme kiiviä soseutettuna... tuloksena raikkaan eksoottista jädeä. :D

  VastaaPoista