26.5.2012

Broileria taikinakannella

Määritelmän mukaisesti piiras on taikinan ja täytteen kombo, joka paistetaan. Suomessa taikina pysyy visusti täytteen alla, vaikkakin myös kauttaaltaan taikinakuorella varustetut piiraat ja piirakat kuuluvat asiaan. Muilla mailla piiraan käsite laajenee myös viritelmiin, joissa täytteenomainen, usein ei-niin-kiinteä annos ainoastaan peitetään taikinakannella. Tämmöistä suolaista ruokapiirasta lähdin sitten rakentelemaan. Mausteista broileritäytettä ja rapsakkaa lehtitaikinaa. (Jota olikin pakkasessa juuri sopivasti puoli pakettia ties minkä vuosituhannen ajoilta...)Innoittajana annokseen oli Jamie Oliverin chicken pie, jota näin tuon hunsvotin valmistavan Jamies 30-minute meals -ohjelmassa. Reseptiä ei kuitenkaan ole saatavilla enää Jamien omilla sivuilla, mutta ovathan annosta maailmalla muutkin varioineet. En sitten loppupeleissä edes ottanut mallia muusta kuin valmistusmenetelmästä ja taikinakikkailusta. Minun piiraassani kana kun sai pehmeän curryiset, itämaisiin sävyihin vivahtavat maut.

Tuomio: Törkeän hyvää! Maut osuivat yllättävän kivasti, vaikken edes muistanut maistella kokkailun aikana, koska tekovaiheessa oli hullu kiire (lue hullu nälkä ;). Kertaheitolla ihastuin tähän taikinakansi-ideaan. Seuraavalla kerralla kansitettua keittoa?! Ja olihan Jamien ristikkokoristelu varsin suloinenkin. :) Meillä tätä syötiin ihan tällaisenaan, siis ilman riisiä tai muuta lisäkettä. Huippuruoka!

Yllä liesituulettimen valonkajossa ennen uunitusta.
Oikeassa reunassa myös heitto-operaatiota odotteleva taikinakansi!


Broileripiiras / Broileripannu taikinakannella

600 g broileria (sisäfileitä)
2 tl currya
1 rkl korianterinsiemeniä
0.5 tl chilihiutaleita
suolaa
1-2 rkl (70 g) tomaattipyrettä
300 g pakastekasviksia (talon vihannekset)
2 dl vettä
1.5 dl (soija)ruokakermaa
200 g (2 levyä) lehtitaikinaa

Ruskista broileri pannulla. Lisää mausteet, tomaattipyre ja kasvikset. Sekoita joukkoon myös vesi ja (soija)ruokakerma, ja kuumenna broiskupata kypsäksi. Kaulitse lehtitaikinalevyt yhdeksi uunivuoan kokoiseksi levyksi (noin 20 x 28 cm astia toimii). Vedä taikinan poikki ristikkäisiä viiltoja, ei kuitenkaan aivan taikinan lävitse. Toisaalta taikinan lävistäminenkään ei haittaa, päinvastoin (kunhan vain saat sen vielä nostettua työtasolta). Kauho broileritäyte uunivuokaan, ja nosta taikinakansi sen päälle. Taita mahdolliset ylimenevät reunat alaspäin. Puhko vielä taikinaan sinne tänne ilmareikiä veitsen kärjellä. Paista koko komeutta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, eli kunnes taikina on kypsää ja saanut hieman väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti