18.4.2012

Broilerinmaksahöystö ja pari nuottia mandariinia

Ruokaharrastuksessa (no hei sitähän me kaikki harrastetaan, enemmän tai vähemmän omistautuneesti...) on monia ulottuvuuksia, joita olen aiemmissakin postauksissani pohtinut. Sitä nauttii tekemisestä ja tekemisen oppimisesta. Uutta oppii myös ruokakulttuureista, makujen yhteensopivuudesta ja ruoan vaikutuksista hyvinvointiin. Moni foodie on innoissaan myös visuaalisesta puolesta, ja valokuvaamista voisi kuvailla täydentäväksi intohimoksi. Jauhot pöllyävät kotikeittiössä, mutta myös ravintolakokemuksista oppii ammentamaan paljon enemmän. Ja lista sen kuin jatkuu...

Mutta sisäisen pikku kokkinsa löytänyt oppii ennen kaikkea itsestään. Ja tässä olen kokenut itse suurimmat ilonaiheet ja yllätykset. Ruokaan liittyy paljon tunteita, ja se linkittää elämässä koettuja hetkiä ja ihmisiä. Oma makuaisti kehittyy, ja vanhoista inhokkimauistakin voi tulla mieluisia, kun löytää oikean reseptin. Myös oman kropan ja virkeystilan suhde ruokaan selkenee, ja kuin vahingossa löytää itselleen sopivia vaihtoehtoja.


Viimeisin Heureka-hetkeni keittiön puolella oli broilerinmaksa. Tuo sana kuulostaa muuten julmalta kirosanalta! :D Sitä minä kuitenkin menin rohkeasti marketin pakastealtaalta kauhomaan, ja luottokeittokirjan neuvoilla osasin sen syötäväksi sitten valmistaakin. Minkään valtakunnan maksaa ei nimittäin koskaan aiemmin ole tullut kokattua... Kuten varmaan monella muullakin, maksa on ruokavaliossani näihin päiviin asti ollut yksi noista lapsuuden ei-niin-kultaisista muistoista. Tihrutin varmaan joka kerta itkua silloin harvoin, kun vanhemmat tuolla herkulla kiusasivat.

Mutta juu... makuaisti ei ole vakioitu... Ei maksa nytkään puraistessa suklaalle maistu, mutta herkullisesti valmistettuna se saa kyllä hymyn naamalle. Ja antaa rautaisannoksen energiaa ja pirteyttä! Broilerinmaksa taitaa muuten myös olla helpommin syötävä, eli miedompi vaihtoehto! Syömisen helppoutta tuo myös, ja siitä jopa nautinnon tekee, Meidän keittokirjan erästä reseptiä varioimalla toteuttamani annos, jossa paistellaan myös herkkusieniä, ja makua haetaan mandariinista ja soijakastikkeesta. Herkullista! Mitähän olisin tuumannut tästä kastikkeesta kersana... :D

Melkein tekee mieli soittaa äidille, ja kertoa, että olen vihdoin aikuinen ja nautiskelen maksaa vapaaehtoisesti, itkemättä ja irvistelemättä! Toisaalta tekee mieli salata koko maksansyömisjuttu, ja olla edelleen se pikku kiukuttelija.

Broilerinmaksahöystö mandariinin vivahteella (3-4 annosta)
Reseptin ainesosien kokoamisessa ja valmistusohjeessa on käytetty apuna Meidän keittokirjaa (Tammi, 2009).

300 g broilerinmaksaa
300 g tuoreita herkkusieniä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
1 dl kermaa
mustapippuria
1 mandariini (noin 3 rkl mehua)
1 rkl soijakastiketta

ohraa ja/tai riisiä
puolikas kasvisliemikuutio

Laita heti liemikuutiolla maustettu keitinvesi kiehumaan ohraa tai riisiä varten, ja kypsennä lisäke normaaliin tapaan. Pilko herkkusienet ja pilko broilerinmaksa. Taputtele maksan pinnalta enimmät nesteet pois. Laita pannulle aluksi sienet, joista haihdutetaan ensin enimmät nesteet pois. Lisää sitten hieman rasvaa, ja ruskista sienet. Lisää joukkoon maksa, ja paista keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 3 minuuttia. Ripottele ja sekoita sienten ja maksan joukkoon jauhot. Lisää sitten vesi, liemikuutio ja kerma, ja anna höystön kiehua kannen alla 5 minuuttia. Mausta vielä pippurilla, mandariinin mehulla ja soijakastikkeella, ja tarjoile ohran tai riisin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti