6.4.2012

Aivan erityinen appelsiini-unikonsiemenkakku

Vietin maaliskuun puolella yhden ihanan lomaviikon New Yorkissa. Se olikin ensimmäinen matkani Amerikan mantereelle, ja nähtävyyksiin ja kulttuuriin tutustuminen piti sisällään myös kulinaristista tutkimusmatkailua. Piti päästä maistamaan paikan päällä näitä eri medioista tuttuja ilmiöitä kuten bageleita, cup cakeja, maapähkinävoiherkkuja ja (jää)makukahveja. Aitoa New Yorkin juustokakkua toki myös! Pääruoilla oli muuten hämmästyttävän helppo palauttaa lomaruokavaliota tasapainoisempaan suuntaan, vaikka herkuttelu ja kahvittelu ilman muuta kuuluvatkin loma-agendaan! ;) Erityisesti kala-, katkarapu- ja mereneläväosastolla oli mielestäni todella monipuolinen tarjonta, ja lisäkkeinä suosittiin paljon eri tavoin herkullisiksi valmistettuja kasviksia, suurimoita, yms. Myös marjat maistuivat, etenkin ne karpalot (myös skonsseissa)!

Leivonnaisrintamalla maistoin myös uteliaisuuteni herättänyttä pilkullista kahvikakkua, jota oli tarjolla monessakin paikassa. Appelsiinin ja unikonsiementen yhdistelmä nyt vaan kuulosti semmoiselta jutulta, jota pitää maistaa, että tietää mistä on kyse. Ja muistinpa, että jenkkiruokablogeja selaillessa olin yhden tämänlaisen reseptin linkannut to do -arkistoonikin. Eli oli ihan pakko suorittaa testi, ja ottaa selvää, miltä autenttisen appelsiini-unikonsiemenkakun kuuluisi maistua. Ja... kyllä vain... aivan ihanaa!

Orange & poppy seed cake.



Nyt kotona lähdin sitten rekonstruoimaan tuota makuelämystä. Maitorahkasta mehevyyttä ammentavan taikinan kumosin pyöreään kakkuvuokaan, ja koko komeus kruunattiin vielä kermavaahtokuorrutuksella. Huippuhyvää! Suosittelen kokeilemaan tätä uudenlaista makuelämystä! Jenkeissä näitä unikonsiemenillä ja joko appelsiinilla tai sitruunalla maustettuja kakkuvirityksi oli monen muotoisia. Leipävuoassa paistettuja, kuorruttamattomia tai kuorrutettuja siivuja, täytekakkuslaisseja, muffineja ja kuorrutettuja cup cakeja, you name it.

Iloista Pääsiäistä!

Appelsiini-unikonsiemenkakku

2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa
3 rkl unikonsiemeniä
3 dl vehnäjauhoja

1 appelsiinin kuori raastettuna
2 munaa
1 dl maitoa
0.5 dl (oliivi)öljyä
250 g maitorahkaa

(kermavaahtoa kuorrutteeksi)

Mittaa kulhoon sokeri, leivinjauhe, suola ja unikonsiemenet. Sekoita huolellisesti, ja lisää joukkoon myös vehnäjauhot.

Lisää kuivien aineiden joukkoon kuoriraaste, munat, maito ja öljy ja sekoita esim. vispilällä huolellisesti sekaisin. Työstä seokseen lopuksi vielä maitorahka, ja kaavi taikina öljyttyyn vuokaan. Paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Käytä uunin toisiksi alinta tasoa (tai alinta, jos paistat kakun korkeassa torvivuoassa).

Jäähdytä ja kuorruta halutessasi kermavaahdolla. Kuviot saa pintaan pikkulusikkaa lappeellaan kieputellen.

Vuokaan kaadettuna taikina näyttää jotakuinkin tältä...


... uunista selviytynyt ja vuoasta jäähtymään
kuoriutunut kakku taas esiintyy näin...


... kermavaahtoasussa lopputulos näyttää tämmöiseltä...


... ja vihdoin viimein päädymmekin lautaselle. :)

17 kommenttia:

  1. Hieno kakku! Mukavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Katarina! Mukava tämä pitkä pääsiäisviikonloppu, vaikka täällä Suomessa sää ei tällä erää kovin keväinen olekaan. :) Vaan ehkä nuo lumet tuosta pian sulavat.

    VastaaPoista
  3. Nuo mustat pikku pisteet tekevät kakusta myös hauskan näköisen...ja taas leipominen houkuttelee :) Unikon siemeniä ei vain ihan joka kaupasta löydäkään. Viimeksi toin niitä itselleni tuliaiseksi Prahasta.

    VastaaPoista
  4. Paula: Itsekin vähän epäilin unikonsiementen löytyvyyttä, mutta kyllä noita näemmä saa ainakin isompien kauppojen maustehyllyistä. Esimerkiksi Meira pakkaa juuri tuommoiseen noin 3 rkl kokoiseen maustepussiin näitä pikkupapanoita, jotka todellakin ovat hauskan näköisiä! :)

    VastaaPoista
  5. Ja samantien löysinkin ja tilasin unikonsiemeniä nettitilauksen yhteydessä. Mutta kiva tietää, että olisi mahdollista löytää vaikka naaapurikunnista. Meillä ei nimittäin isoja kauppoja ole :)

    VastaaPoista
  6. Paula: Mainiota ja kätevää! :)

    VastaaPoista
  7. Upen näköinen sisältä! Ja varmasti myös upean makuista :-)

    VastaaPoista
  8. Kiitos Susa, kakun poikkileikkaus on todellakin pirteä pilkullisuudessaan. :) Ja makukin on herkullinen, tervetullutta vaihtelua tutumpiin leivonnaisiin.

    VastaaPoista
  9. Näyttää siis niin ihanalta! Onko ehdotuksia millä kakun voisi kuorruttaa, muulla kuin kermavaahdolla, jos vien kakun tuliaisena? Toivottavasti laittavat samantien tarjolle ja antavat mun maistaa viemistäni :D

    VastaaPoista
  10. Luumukka: Hmmm... kuorrutus ei tietysti edes ole välttämätön, mutta vain mielikuvitus on rajana. Tuorejuustokuorrute olisi tosi nam! :)

    Ja muuten paras ratkaisu tuliaisleivonnaisten kuljetusongelmiin (jos tarvitaan siis lisukkeeksi tai kuorrutukseen kermavaahtoa), on viedä paikalle se kakku ja avaamaton kermapurkki. Saapuessasi sitten vain tarjoudut vispaamaan kerman, mikä voi myös toimia hauskana ohjelmanumeronakin. :D Noin kaverikin ilmestyi jonkin aikaa sitten yksiin illanistujaisiin, kainalossaan itse tehty suklaakakku ja kermatölkki. :)

    VastaaPoista
  11. Hyvä idea! Sekä tuorejuustokuorrute että kermavaahdon kuljettelu :D tekaisinkin kakkusen jo tämän illan herkuksi, en malttanut odotella että veisin kaverille tuliaisena ;) lisukkeeksi ostin ihan vaniljajogurttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee, vaniljajugu toimi varmasti myös! :)

      Poista
  12. Minkä kokoista vuokaa käytit? Aloittelevaa kotileipuria houkuttaisi kokeilla tätä reseptiä, mutta olisi mukava saada vähän vinkkiä paistovälineen mitoista... Kiitos jo etukäteen! -Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli, 20 cm vuoka (halkaisija) oli käytössä. Onnea kokeiluihin! :)

      Poista
  13. Tein tätä eilen ja hyvää oli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annika: Tosi kiva kuulla, oispa saanut olla mukana maistamassa palasen tai kaksi. ;)

      Poista
  14. Kokeillaan onnistuuko vegaanisena: munien tilalla banaani tai omenasosetta; kauramaitoa; ja maitorahkan korvaaja on kauralevite + kauravispi.

    VastaaPoista