3.3.2012

Suomi-ouzolla terästetty katkarapu-fenkolikastike

Mitäs tykkäätte kreikkalaisesta ouzosta? :D Minun makupalettiini anis sopii hyvin, ja enpä ouzohuikastakaan kieltäydy, kun vaan ajoitus on paikallaan. Meillä pohjoisessakin on oma anisviinamme, jota valmistaa Lignell & Piispanen. Tähän suomalaiseen vastineeseen tutustuin nyt ensi kertaa, ja pullon jämien kanssa pohdin josko siitä olisi iloa kokkailussakin.

No, Googlen johdatuksella kone taas savusi useaan otteeseen, kun tein asiaan liittyvän tutkimuksen esiselvitystyötä. ;) Joskus on mukava uppoutua vaikkapa jonkin vieraamman raaka-aineen kautta uusiin kokkailusfääreihin. Mikä raaka-aine sopii minkäkin kanssa, millä mausteaineilla niitä sävytetään, millä tavoin ruoka muuntuu eri kulttuureissa ja maanosissa, jne. Tällaisen polun kautta sävelsin sitten (oman keittiöni näkökulmasta) aivan uudenlaisen aterian, joka osoittautuikin nappisuoritukseksi. En keksi mitään parannettavaa! Ihan ihmetyttää että voikohan tämä toiste näin hyvin onnistuakaan...

Tuoreesta fenkolista hyödynnetään sekä mukula,
varsipätkät että tillimäiset lehdet.


Anisviinaa käytin siis katkarapu-fenkolikastikkeessa. Fenkolin nostin päärooliin, ja sen anismainen aromi saa juuri tarvitsemaansa vastakaikua ja tukea anisviinasta sekä aniksensiemenistä. Välimeren teemaan poimin mukaan vielä hieman oreganoa ja ripauksen cayennepippurin lämpöä. Makujen sitomiseen ja pehmentämiseen käytin soijapohjaista ruokakermavalmistetta ja lisäkkeenä ohrahelmiä. Maku on todella hyvässä balanssissa, ja eri vivahteita on juuri sopivasti. Anismainen aromi on se ykkönen, muttei suinkaan jyrää liian voimakkaana muiden sävyjen yli. Tykkään!

Arvatkaas mitä jännää riitti vielä yhdeksi duunilounaaksikin! :P

Katkarapu-fenkolikastike
(neljälle)

400 g fenkolia (1 iso mokkula hevi-osastolta)
50 g sipulia
150 g katkarapuja
1 tl oreganoa
0.5 tl anista
0.5 tl valkosipulijauhetta
cayennepippuria
mustapippuria
suolaa
3 rkl anisviinaa
1 dl soija- tms. ruokakermavalmistetta

Suikaloi fenkoli ja silppua sipuli. Kuullota ja hauduttele niitä sitten paistinpannulla pienessä öljytilkassa kunnes fenkoli on sopivasti pehmentynyt. Purutuntumaa saa jäädä, joten tähän menee viitisen minuuttia. Lisää pannulle myös oregano, aniksen siemenet, valkosipulijauhe ja hieman cayennepippuria lämpöä tuomaan. Lisää sitten katkaravut, anisviina ja ruokakerma. Kuumenna kiehauttaen ja huuda kanssasyöjät pöydän ääreen. Tarjoile ohran kaverina, vaikka kyllä riisi tai pastakin käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti