16.3.2012

Ruispalaleipää à la ruudut & tyynyt

Jauholeipurin hommat sopivat viikonloppuun, vaikka ajan löytäminen esimerkiksi monivaiheiseen leiväntekoon voi silloinkin olla hankalaa. Näiden ruispalaleipien annoin kohota jääkaapissa yön yli, mikä olikin kätevää. Muutoinkin tuli onnistuneet ja hyvänmakuiset leivät, joissa luonnetta tuovat anis ja ruishapanjuuri.


Leivissä oli tarkoitus maistua myös olut, jonka olin leipätaikinan nesteeksi varannut. Tämä aikomus unohtui kuitenkin totaalisesti... Vähän harmittaa, vaikka maukkaitahan nämä ovat näinkin. :D Parhaiten maistuvat sellaisenaan vain voideltuina tai juustosiivun kanssa (Valio Finlandia).

Tuoreina säilytin näitä keittiöliinaan käärittynä, ja kuoren rapeus säilyi mainiosti ilman sisäosan kuivumista. Osan leivistä laitoin välittömästi jäähdyttyään pakkaseen. Nämä, pakastepusseissa huoneenlämmössä sulaneet leivät eivät tietysti olleet rapeakuorisia, mutta sen sijaan vastassa olivat kuin tuoreet, ihanan pehmeät leipätyynyt. (Siihen juustosiivu päälle, pikaisesti mikroon, ja ah, millainen sulalla juustolla valeltu lämpöinen leipä.) Ihan kuin olisi leiponut kaksia erilaisia leipäsiä: rapeakuorisia ruisruutuja ja pehmeitä ruistyynyjä! :D En oikeastaan edes osaa sanoa kummalla tavalla nämä maistuivat paremmalle...Ruispalat / Ruisruudut /Ruistyynyt
(2 pellillistä)

4 dl vettä (huoneenlämpöistä)
25 g hiivaa
1 dl ruishapanjuurta
1 rkl fariinisokeria
1 rkl aniksen siemeniä morttelissa rouhittuina
4 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja

Sekoita kulhossa vesi, hiiva, juuri, sokeri, anis ja ruisjauhot. Anna kulhon seistä huoneenlämpötilassa peitettynä tunnin verran. Lisää ja sekoita huolella suola ja vehnäjauhot, ja laita kulho nyt peitettynä jaakaappiin, jossa se saa olla yön yli, noin 8-10 tuntia. Nosta taikina aamulla huoneenlämpöön tunniksi ennen leipomisen aloittamista. Kohonnut taikina on edelleen varsin tahmeaa, kuopaise kulhon reunat nuolijalla tms. Kaulitse sitten taikina runsaasti jauhoja apuna käyttäen levyksi tai kahdeksi litteäksi "pitkoksi", jotka leikataan terävällä veitsellä ruuduiksi. Nosta ruisruudut leivinpaperoidulle pellille, peitä liinalla ja kohota vielä 30 minuuttia. Paista leipäset 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti