9.3.2012

Rakuunaohrattoa, broileria & kuvakulmia


Aurinko paistaa ja lämmittääkin jo aika keväisesti, mutta lunta ja pakkasta on vielä sen verran, että talviset pataruuat maistuvat edelleen. Tämä ruoka on talvinen myös siinä mielessä, että yrtit ovat kuivatussa muodossa. Viime viikonloppuna syötiin siis reilulla rakuuna- ja persilja-annoksella maustettua tomaattista ohrattoa, johon upotin ison purkillisen hillosipuleitakin. Kuivatut yrtit olivat ohran seurana koko parinkymmenen minuutin kypsennysajan, joten ne ehtivät hyvin antaa maunsa nesteessä kylpiessään.

Ohrattoaterian proteiiniosana oli broileria, jonka paistoin samassa padassa, jossa sitten myöhemmin keitin ohran kypsäksi. Keskityin kerrankin broilerin huolelliseen ruskistamiseen (ilman turhia tökkimisiä yms. ja muistinpa antaa lihan lämmetäkin ennen paistamista). Maustamiseen riitti vain pieni suola ja pippuri. Ei muuten ollut tippaakaan kuivaa tai mautonta sellaisenaan! Puhtaat maut oikein valmistettuna... Aika iso ero siihen, kun seitsemisen (?) vuotta sitten keitin pannulla teollisuusmarinoituja broiskuriekaleita.

Kuvakulma 1: pääroolissa ruoka.

Kuvakulma 2: pääroolissa astia.

Kuvakulma 3: pääroolissa tabletti.

Rakuunaohrattoa & broileria
(ainakin neljälle)

500 g broilerin fileitä (maustamaton)
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria

140 g tomaattipyrettä
1 rkl kuivattua rakuunaa
1 rkl kuivattua persiljaa
8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 dl ohrasuurimoita
1 lasipurkki hillosipuleita (190/320 g)

Kuutioi broilerin fileet, ja anna lämmetä huoneenlämpöisiksi. Kuumenna öljytilkka padassa, ja kypsennä kanapalat kahdessa erässä. Ruskista kuutiot ensin reippaalla lämmöllä, rouhaise myllyistä sitten hieman suolaa ja pippuria, ja hauduta kypsiksi kannen alla. Siirrä kypsät broileripalat lautaselle ja peitä foliolla ohraton valmistamisen ajaksi.

Kippaa tomaattipyree samaan pataan, jossa äsken paistoit broilerin, ja pyörittele sitä hetken verran kuumalla lämmöllä. Sekoita sitten joukkoon kuivatut yrtit, vesi ja kanaliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja mittaa joukkoon ohrasuurimot. Anna ohran kypsyä 15 minuuttia, lisää sitten valutetut hillosipulit, ja jatka sitten kypsyttelyä vielä 5 minuuttia. Sekoita lopuksi kanapalat ohraton joukkoon, tai kauhaise broiskua ohrattoannosten päälle sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti