25.3.2012

Päärynäkiisseli inkiväärillä ja rusinoilla

Päärynä ei ole koskaan ollut suosikkihedelmäni. Lapsena taisin pitää sitä omenan hassunmuotoisena serkkuna, joka maistui karvaiselle. Ja karvaisuus tarkoitti siis päärynän hieman rakeista suutuntumaa. :D Edelleenkin taidan suosia omenaa päärynän sijaan, mutta nykyään heviosastolta kyllä lähtee kohtuullisen usein päärynöitäkin kotiinviemisiksi. Tykkään päärynöistä erityisesti suolaisten aineosien kumppanina, vaikkapa juustotarjottimen raikastajana!

Vaalea herkkukiisseli: inkivääri-päärynä-rusina.

Jostakin temmoin sitten ajatuksen päärynäkiisselistä! Maustajaksi ideoin tuoreen inkiväärin, jota saa tähän raastaa ihan reippaan pätkän. Vaniljasokerin ohella tähän ei tarvita mielestäni muuta sokeria lainkaan, sillä makeutta kiisseli saa rusinadesistä. Itse käytin kookkaita, vaaleita sultanarusinoita, jotka olivatkin todella makeita kavereita. Ehdottomasti parhaimmillaan kiisseli oli viilennettynä (jäähtyi tuossa parvekkeella hieman jääkaappikylmää viileämmäksi), mutta sopii toki nauttia haaleanakin. Herkullista ja terveellistä!

Oikeasti halusin alunperin tehdä rusinasoppaa,
mutten kehdannut jouluassosiaatioiden vuoksi. ;)

Päärynäkiisseli
(noin neljä annosta)

2 päärynää
1 dl rusinoita
6 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
2 cm tuoretta inkivääriä
2-3 rkl perunajauhoja + 0.5 dl kylmää vettä

Kuori ja kuutioi päärynät. Mittaa kattilaan vesi, ja lisää joukkoon päärynäpalat, rusinat ja vaniljasokeri. Raasta joukkoon vähintään peukalonpään kokoinen pätkä tuoretta inkivääriä. (Jos on aikaa, anna rusinoiden turvota ja makujen imeytyä kattilassa rauhassa. Ihan vaikka yön yli jääkaapissa.) Kuumenna kattilan sisältö, ja anna kiehua hetkinen. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan. Nosta kattila pois levyltä, ja kaada suuruste ohuena norona kiisselin joukkoon samalla sekoittaen. Jatka kuumentamista kunnes ensimmäinen kupla nousee pintaan. Nosta kattila levyltä ja jäähdytä kiisseli (ulkona).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti