5.3.2012

Clafoutis - arkinerokas Ranskasta

Clafoutis on ranskalainen jälkiruoka, jossa yleensä luumuja tai kirsikoita paistetaan pannukakkumaisen taikinan syleilyssä. Mielestäni puolitetut luumut tekevät tästä jälkkäristä todella näyttävän, mutta valmistusvaiheiltaan se on todella simppeli. Luumujen puolitus ja taikinan vatkaus, ja homma on hanskassa. Tai no, toivottavasti kuitenkin uunissa, ja hieman myöhemmin sitten suussa ilahduttamassa. :)

Luumujen kuoret halkeilivat uunissa. Rustiikkista vai mitä!

Luottokeittokirjasta löytyi clafoutiksen perusohje, jota lähdin sitten vatkuttelemaan. Vaan mitä ihmettä, pääsin siihen vaiheeseen, jossa neuvottiin lisäämään vehnäjauhot... joita ei kuitenkaan reseptin ainesosalistassa mainittu! Siinäpä sitten arvailet paljonko laitetaan... :D Vaan hätä ei ollut tämän näköinen, netti tarjosi taas hyviä vertailupaikkoja, ja ainakin lopputuloksen perusteella sopiva nesteen ja jauhon tasapaino löydettiin.

Reseptistä tuli siis edellä kuvatun, ja muutaman muun (teko)syyn nojalla oma vallaton sovellus. Eikä vähiten herkullisen soijapohjaisen ruuanlaittovalmisteen ansiosta, jolla korvasin yleisemmin käytetyn maidon tai kerman. Yksi seikka, mistä onnittelen muuten itseäni on se, että onnistuin vastustamaan kardemummakiusausta, enkä siis mennyt sitä lisäilemään. Epäilemättä se olisi sekaan sopinut, mutta kyllä nyt pitää jokin roti hommaan tulla... Onneksi kardemummalla ei ole muuten todettu erityisempiä terveydellisiä yliannostushaittoja. ;)

Maku on parhaimmillaan haalean lämpöisenä. Vaniljaisen
pehmeää taikinaa ja makean kypsää luumua... nam!


Clafoutis

300 g (6 kpl) luumuja
2 munaa
0.5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa
1 dl vehnäjauhoja
25 g margariinia
1.5 dl soijavalmisteista "ruokakermaa" (Alpro)
(voit korvata myös maitotuotteella)

(päälle tomusokeria)

Puolita luumut, poista kivet ja asettele ne leikkuupinta alaspäin voideltuun noin 20 x 30 cm uunivuokaan. Vatkaa kulhossa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon myös vaniljasokeri, suola, jauhot ja sulatettu margariini. Vatkaa lopuksi joukkoon vielä soijavalmiste. Kaada taikina uunivuokaan, ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Koristeeksi voi koko komeuden päälle sihdata hieman tomusokeria.

4 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttää, ja hyväähän clafoutis onkin!:)

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen tätä tehnyt ja maistuvaa on :) vähän hienompi pannukakku.

    VastaaPoista
  3. Minäkin pyörittelin luumupussia kaupassa käsissäni, mutta sinne se vielä toistaiseksi jäi. Mutta tähänhän ne olisivat sopineet paremmin kuin hyvin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kmsu, ja luulen, että tuo täyteläinen soijaruokakerma teki clafoutiksesta ihan erityisen herkullista. Hienon pehmeä maku.

    Luumukka: sinullehan luumu-clafoutis olisi käytännöllisesti katsoen nimikkoannos. :) Kesällä pitänee testata kirsikoilla, kunhan eivät vaan jää taikinan alle upoksiin!

    Tusla: Minäkin emmin vähän kaupassa luumujen kanssa, ei oikein tuntunut luumusesongilta (näin Euroopan mantereen näkökulmasta). Mutta toisaalta ainakin nämä luumut näyttivät hyviltä, ja olivat edullisiakin... ja kyllähän tässä alkaa jo keväiset ja kesäisetkin ajatukset vähitellen itää näin aurinkoisilla säillä. :)

    VastaaPoista