4.2.2012

Naudanlihatagine taateleilla ja luumuilla

Naudanlihaa tulee ostettua aika harvoin. Ja yllätys, yllätys... Sitä ei sitten tule syötyäkään kovin usein. Niillä kerroilla kun nautaa ruokapöytään päätyy, on se useimmiten jauhelihan muodossa, vaikka myös vaikkapa huolella kypsytetty härkäruukku, johon tulee reilusti herkkusieniä ja hillosipuleita, (sen ohjetta en tänne muuten olekaan vielä laittanut) maistuu tälle tytölle. No, tämän esipuheen johdattelemana voinkin kertoa, että tuli oikein juhlallinen tunnelma kun pääsin kokkailemaan puolentoista kilon lihajötkäleen kanssa! Kyseessä siis reipas pala kotimaista naudan ulkopaistia.

Ruskistetut lihapalaset ja kumppanit juuri ennen
uuniin hyppäämistä (vesi vielä puuttuu).

Tämän 1.5 kilon laatulihapalan sain tuttavan kautta Vertti-maatilalta. Liha oli huolella raakakypsytetty, ja sen kanssa pääsi heti kokkaushommiin. Ulkopaisti on kenties parhaimmillaan ajan kanssa kypsytettynä pataruokana, joten pääsin sitten suunnittelemaan viikonlopulle ihanan uuniruoan. Makumatka suuntautuu Marokkoon, ja liha pääsi kypsymään lämpimissä mausteissa runsaan sipuli-, taateli- ja luumuannoksen kanssa. Heitäpäs tämä pata uuniin, lähde ulos pakkaseen reippailemaan ja nautiskele kotiin palatessa! Takuuvarmat punaposket ja hymysuut. :)

Tämä ruoka paranee vanhetessaan.
Tee reipas satsi, ja pistä annos tai pari pakkaseenkin.

Naudanlihatagine

1.5 kg naudan ulkopaistia (Hereford)
3 sipulia (300 g)
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl jauhettua kanelia
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 tl kurkumaa
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
250 g kuivattuja taateleita
150 g kuivattuja luumuja
vettä
(manteleita, 2 rkl ruusuvettä)

Kuutioi liha ja suikaloi sipuli. (Paahda ensin mantelit kuivalla pannulla, keskilämmöllä.) Kuullota sipulit pannulla, ja ruskista sitten lihapalat muutamassa erässä. Kippaa pannulla valmistuvat sipulit ja lihaerät suoraan isoon uuniastiaan. Esimerkiksi kannellinen lasipata käy hyvin, mikäli ei omista vielä oikeata tagine-pataa. :( Rouhi korianterin siemenet morttelissa, ja mikäli vain maltat, herättele korianteri ja muut mausteet vielä kuumalla pannulla rasvatilkassa. Lisää kaikki mausteet ja pieni osa taateleista uunipataan. Sekoita ainekset, ja kaada pataan vettä niin paljon, että lihat peittyvät melkein kokonaan. Laita kansi päälle, ja anna padan kypsyä 175-asteisessa uunissa minimissään 1.5 tuntia. Lisää sitten luumut ja loput taatelit, ja kypsytä vielä 30 minuuttia. Ripottele päälle paahdettuja, pilkottuja manteleita, ja ropsauta halutessasi joukkoon myös hieman ruusuvettä. Tarjoile couscousin, perunoiden tai riisin kanssa. Korvaa osa couscousin kypsentämiseen tarvittavasta vedestä liemellä!

Tämmöinen puolentoista kilon jötkäle. Ensin paksuiksi siivuiksi,
ja sitten siivut kuutioiksi.

Ruuan esivalmistelut suoritettiiin ylevästi Tšaikovskin
Joutsenlammen tahdeissa. Meinasi siksi tulla kyyneleet silmiin,
vaikka sipulinleikkaamiselta suojauduinkin uimalaseilla. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti