15.2.2012

Mitä parahultaisin parsakaalisosekeitto

Pitää myöntää, että parsakaali päätyy tässä taloudessa pöytään yleensä pakasteena. Ja ei, en tarkoita jyrsiväni jäisiä broccolinuppuja, vaan päivittelen tässä sitä, että tuoreena parsakaalia tulee ostettua jostakin syystä todella harvoin. Ehkäpä siksi, että useimmin tuore parsakaali myydän kaupoissa pieninä, nuutuneen oloisina muovikelmuvirityksinä. Se näky masentaa, ja pakastealtaasta saa kuitenkin laadukasta kauniin vihreää kaalimuunnosta! Lidl oli kuitenkin tsempannut, ja sainpa kainalooni napattua komena puolen kilon jässikän viimeisen päälle tuoretta ja siksi niin houkuttelevaa parsakaalia!


Tuli muuten mieleen, että siinä missä ylikypsäksi keitelty kukkakaali oli lapsuudessa no-no, parsakaalista minulla ei ole mitään muistoja... Liekö sitä sitten ollut missään tarjolla, ainakaan kotona meillä ei varmasti ollut ikinä parsakaalia missään ruoassa. Ja kuitenkin meillä syötiin aina paljon kaikkia kasviksia. Nimenomaan tuoreena ja usein myös raakana. En tiedä onko yleistä, mutta esimerkiksi raaka kukkakaali oli (toisin kuin se kypsä serkku), ja on edelleen, mielestäni herkkua. Ylipäänsä kypsentämättömien kasvisten runsas syöminen on säilynyt minulla tapana, on kyse sitten marjoista, hedelmistä tai vihanneksista.

Alkuperäisen tarinan puolikiloinen parsakaali nyt kuitenkin päätyi keittopataan, vaikka aluksi mietin josko pykäisin jonkinmoisen broccolipastan. Soppailu vei kuitenkin pidemmän korren ja maustamiseen nykäisin pakastimesta kesän parvekeyrttisadon meiramia. Koska seesaminsiemeniä on edelleen hampurilaiskesteistä jäljellä, paahdoin niitä keiton päälle ripoteltavaksi. Hassua, miten paljon keiton päällä köllivät siemenet voivat tuoda lisää syvyyttä normiruokailuhetkeen... :) Ja extravaiva siementen paahtamisesta (samassa keittokattilassa ennen varsinaista sopankeittoa) on mitätön.



Parsakaalikeitto

500 g tuoretta parsakaalia
100 g sipulia
1 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl seesamöljyä
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio (minusta pienempikin pala riittäisi)
tuoretta meiramia
0.25 tl muskottipähkinää
0.25 tl mustapippuria
2 dl maitoa

Pilko parsakaali, ja pidä kukinnot ja varsipalat erillään. Kuutioi myös sipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla, kohtuullisen miedolla lämmöllä. Poista siemenet pannulta.

Kuullota sipulikuutiot seesamöljytilkassa. Lisää sitten vesi ja kasvisliemikuutio, ja kuumenna kiehuvaksi. Kypsennä aluksi kovempia parsakaalin varsipaloja kiehuvassa liemessä 10 minuuttia. Lisää sitten kukinnot ja meirami, ja anna kiehua vielä toiset 10 minuuttia tai kunnes parsakaali on pehmennyt. Soseuta keitto sauvasekoittimella, mausta ja lisää maito. Kuumenna keitto vielä höyryävän kuumaksi, ja tarkista maku ja koostumus. Ripottele annosten päälle paahdettuja seesaminsiemeniä.

Keittoa kynttilänvalossa.

2 kommenttia:

  1. Ooh, kasvissosekeitot ovat ihan parhautta - etenkin silloin, kun pakkanen paukkuu nurkissa! Parsakaaliversio taitaa olla itselläni vielä kokeilematta, täytyypä joskus paikata aukko sivistyksessä.

    VastaaPoista
  2. Canelia: Kyllä, höyryävä sosekeitto lämmittää ihan kummasti pakkaskeleillä. Kotisohvalla vilttiin kääriytynyttä tai vaikka ulkoilevaa hiihtolomalaista termarista korkattuna! :D

    VastaaPoista