1.2.2012

Appelsiini-pannukakut & rahkapannarivuosipäivä

Innoitus appelsiininmakuisiin pannareihin löytyi säännöllisesti katsastamastani blogista Makunautintoja Mimmin keittiöstä. Resepti tuunautui omien maustamismieltymysten (kardemummaa piti lisätä... ;) ja jääkaapin sisällön perusteella. Miltei tyhjässä jääkabessa oli näppärästi juuri yksi rahkapurkki ja (vain) kaksi kananmunaa, jotka kaikki kolkuttelivat parasta ennen päivämääriään.

Samantapainen resepti löytyy blogistani muuten myös viime helmikuulta, jolloin rahkapannareita mausti bansku. Ja hahaa, miten onkin mahdollista, että postaan uuden rahkapannarireseptin PÄIVÄLLEEN vuoden kuluttua ensivedoksesta! Täysin suunnittelematon sattumus. :D

Mitä paksumpia, sen parempia! Kypsyminen ottaa tällöin oman
aikansa, mutta mieto lämpö estää palamisen, ja kääntövalmiuden
tunnistaa siitä, että pannari alkaa osoittaa hyytymisen merkkejä
ja reunatkin kestävät lastalla tökkimisen ja ujuttelun.


Tulos? Törkeän hyviä pannareita! Rahkapohjaiset taikinat ovat mahtavia. Ja tämä oli sen verran tanakkaa, että kardemumma asettui tasaisesti. Appelsiinin voimakkaat aromit kruunasivat makunautinnon. Om nom nom. Vaan nyt tuli ajatuskatko, onko pannukakku leivonnainen? Wikipediakaan ei nyt oikeastaan auta vedenpitävästi, vaikka kelpuuttaakin pannukakun tuolle listalle. Pannari valmistuu taikinasta, se ehkä puoltaisi sen luonnetta leivonnaisena, mutta enpä kyllä menisi intuitiivisesti pannareiden valmistusprosessia leipomisena mainostamaan... Anyone?! Vielä en ainakaan pistä leivonnaiset-tagia!

Ei-luomuappelsiinien (ja muiden sitrusten) kuoren käytön turvallisuus on muuten asia, josta kaipaisin enemmän luotettavaa tietoa. Periaatteessa en ole asiasta huolissani, koska aika harvoin kuorta loppupeleissä kuitenkaan syön, joten pahasti myrkytetettynäkään se tuskin vaikuttaisi kovin merkittävästi muiden tekijöiden rinnalla. Varmuuden vuoksi suosin kuitenkin erityisesti vieraita kestitessä luomukuorta, joskin esim. Hesarin äskettäisen jutun rohkaisemana tempaisin nämä pannarit ihan normiaplarista. Ja hei, hengissä ollaan, erittäin hyvävointisena. :D

Appelsiini-rahkapannarit
(5 paksua pannaria pienellä pannulla paistaen)

250 g maitorahkaa
2 munaa
1 dl vehnäjauhoja
0.5 dl sokeria
0.5 tl vaniljasokeria
0.5 tl kardemummaa
1 mm suolaa
0.5 appelsiinin rastettu kuori

Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi taikinaksi ja anna tekeytyä 10 minuuttia. Paista pannukakut öljytyllä pannulla molemmin puolin. Mieto lämpö toimii parhaiten, itse ruuvasin lieden neloselle (4/9).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti