22.1.2012

Vieno, vaniljainen pullataikina

Tiedättehän nuo selaimen kirjanmerkkeinä ja monin muinkin tavoin tallennetut reseptit? Niitä kertyy aina lisää ja lisää, välillä pitää hieman siivoillakin tuota alati pidentyvää to do -listaa. Tällä kertaa sain poistettua listalta iloisissa merkeissä (lue: toteutettuna ja vieläpä hyvin tuloksin) yhden siellä jo vuosia keikkuneen reseptin. Kyseessä on Pullahiiren leivontanurkan kristallipullat, joita on monessa blogissa kokeiltukin, ja kaikki ovat kehuneet. Pakko kokeilla! Ja voin kertoa, ettei pakkopullalle maistunut täälläkään! :D

Ohje ei sinällään ole kovin ihmeellinen variaatio normipullista. Taikina vaan leivotaan vaniljakastikkeeseen ja maustetaan runsaalla vaniljasokerilla ja kardemummalla. Tuloksena syntyvät mitä pehmeimmät ja maukkaimmat vaniljapullat. Kristallipulliksi ne muuntuvat, jos voitelet ne kypsinä vielä margariinisulalla ja pyörittelet vaniljasokeri-sokeriseoksessa. Ihana taikina inspiroi kyllä muunkinlaisiin ratkaisuihin. Pinnalle voisi ripotella vaikkapa kanelisokeria.

Kaneli-omenatäytteiset vaniljapullat ja -pitko.

Itse tein puolet taikinasta taikinasolmuiksi. Vaniljanmakuinen pullataikina on niin herkullista, ettei se täytteettöminä pullapullinakaan jää tippaakaan vaatimattoman makuiseksi. Erityisesti kardemumman reilu määrä huomioiden, nam!

Toisen taikinapuolikkaan kaulitsin, levitin päälle paistonkestävää omena-kanelimarmeladia ja ripottelinpa vielä ekstrakanelitujauksetkin. Sitten taikina rullalle ja niks naks... sekä pullia että hauska pitko. Tämä erilainen pullapitko syntyy kun leikkaat rullatun taikinan pituussuunnassa kahtia ja käännät sitten leikkuupinnat ylöspäin. Sitten nämä rullanpuolikkaat kierretään toistensa ympäri. Telkkarista opittua. ;)

Vienon vaniljainen, kutsuvan kardemummainen pullataikina.
Kohotetut pullat valmiina uuniin työnnettäviksi.

Vaniljainen pullataikina
(Mukaelma kristallipullista)

2 dl vaniljakastiketta (Flora Vanilla)
1 dl vettä
0.75 dl sokeria
0.5 rkl vaniljasokeria
0.5 rkl kardemummaa
0.5 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
n.6 dl vehnäjauhoja
0.5 dl juoksevaa margariinia

Kuumenna vaniljakastike ja vesi, ja lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola. Sekoita ja alusta joukkoon jauhot, joihin myös kuivahiiva on yhdistetty. Lisää loppuvaiheessa myös margariini. Kohota peitettynä noin 40 minuuttia. Leivo pulliksi ja kohota vielä pellin päällä, liinalla peitettynä noin 30 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Oi, kuulostaa ihanalta taikinalta! Taidan tehdä samoin eli laittaa tämän kirjanmerkkeihin to do-listalle.

    VastaaPoista
  2. Tusla: Kannattaa tosiaan kokeilla, tämä on hieno esimerkki blogeissa kiertävästä helmestä. :)

    VastaaPoista