2.1.2012

Tarjoilija, keitossani on linssi!

Uusi vuosi ja uudet kujeet... Hayleyn keittiössä uudenvuodenlupaus on jo lunastettu, joskin matka tulee jatkumaan tästä ensimmäisestä askeleesta edelleen. Päätin nimittäin ottaa alkuvuoden projektiksi linsseihin tutustumisen, lähinnä keittiön puolella. Wikipedia tietää kertoa linssejä kutsuttavan myös kylvövirvilöiksi tai rokkalinsseiksi. Tieteellisenä nimenään tämä hernekasvi vastaa kutsuun Lens culinaris. Wikiviisaus myös julistaa seuraavaa: "Jo muinaiset roomalaiset laivasivat linssejä Eurooppaan Egyptistä." Mainiota!

Olen siis kyllä syönyt linssejä monesti, mutten koskaan kokannut niistä itse mitään. Ne ovat kuitenkin terveellistä (tsekkaa protskujen ja kuidun määrä) ja oikein laitettuna hyvääkin ruokaa, siispä linssiostoksille! Ensimmäiseksi linssiateriaksi päätin kiehauttaa punaisista linsseistä keiton, kenties Kettuterroristit-blogissa nähdyn keiton tyyliin. Sattumien summana sovelsin sitten taas kerran ankaran googletuksen ja seuraavaksi esiteltävän opuksen avulla oman, eri tahoilta ideoita yhdistelevän reseptin. Erittäin herkullista ja tuhdin makuista keittoa. Täydellinen talvipäivän lämmike.

Lilliputtiannos kahvikupissa?!? Ei sentään, kyseessä on
uusin astiaostokseni, jopa uunissa paistamisen kestävä "teekuppi",
johon mahtuu vaikka puolen litran soppa-annos. :D

Afrikkalaisessa makumaailmassa ja linssien kanssa operoinnin oppaanani toimi siis Roderick Dicksonin Afrikkalainen keittokirja (Art House, 2007). Opus on ensimmäinen suomeksi ja suomalaista keittiötä varten kirjoitettu afrikkalainen keittokirja, ja reseptit ovat todellakin paitsi eksoottisen kiinnostavia myös mahdollisia kotikeittiössä toteutettaviksi. Ohjeet ovat yksinkertaisia ja ainesosatkin löytyvät normiruokakaupoista tai viimeistään erikoisruokakaupoista. Ei siis mitään antiloopin ruhon viikkoja kestävää hauduttamista maanalaisessa kivionkalossa, vaan kotiruoaksi soveltuvia ohjeita laidasta laitaan. Ja reseptejä todellakin riittää! Harmittava puute on kuitenkin kirjan kuvattomuus, ainakin minulle keittokirjan visuaalisuus on jos nyt ei ykkös- niin ainakin kakkosjuttu!

Keiton pinnassa persiljaa ja rapeiksi kuivattuja pestoleipäkuutioita.

Niin, kirjahan tarttui käteeni kirjastosta, ja selailu on ollut kiivasta. :D Kirjaston ruoanlaittohylly on muuten mainio osoite henkilöille, jotka rakastavat kokkikirjoja, mutteivät tilan- tai rahanpuutteen tai muun vakaumuksen takia halua ostaa niitä kaikkia kotiinsa. Sitäpaitsi parhaassa tapauksessa löydät kirjastokirjasta jo valmiit merkinnät parhaista reseptivinkeistä. ;)

Afrikkalainen linssikeitto

250 g punaisia linssejä
1-2 sipulia
140 g tomaattipyrettä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl valkosipulijauhetta
cayennepippuria (2 pientä kuivattua)
mustapippuria
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio (esim. Reformi)

Huuhdo linssit 3-4 krt vettä vaihtaen, ja liota sitten 30 minuuttia puhtaassa vedessä (tsekkaa oman linssipakkauksesi ohjeet, jos eri). Kaada sitten liotusvesi pois. Kuullota sipulit öljytilkassa, ja lisää joukkoon tomaattipyree ja pieni loraus vettä. Pyörittele tomaatti-sipulitahnaa kohtuullisella lämmöllä, ja sekoita joukkoon myös kaikki mausteet. Lisää vesi, liemikuutio ja linssit, ja anna kiehua kevyesti 20-30 minuuttia, eli kunnes linssit ovat kypsän pehmeitä. Tarjoile sellaisenaan tai soseuta keitto osittain tai kokonaan. Koristele persiljalla ja leipäkuutioilla.

2 kommenttia:

  1. Sinäpä nopeasti toteutit linssikokeilun!:) Tosi maukkaita keittoja ja muhennoksia niistä saa. Oikeaa talviruokaa.:)

    VastaaPoista
  2. Kmsu: Joo, rautaa pitää takoa kun se on kuumaa, eli pistin linssikeiton kypsymään kun tuoretta intoa riitti. Ja kyllä kannatti. Lähti viimeisetkin ennakkoluulot linssiruoista ja niiden kokkaamisesta. :)

    Seuraavaksi tosiaan voisi edetä keitoista jonkinlaisen muhennoksen tai kastikkeen kimppuun. Tai jos vaikka linssitäytteisen lasagnen saisi kokoon kaapissa pyörivän puolikkaan lasagnelevypaketin tuhoamiseksi...

    VastaaPoista