8.1.2012

Sekametelisoppa ts. sekahedelmäkiisseli

Kuivatuista hedelmistä keiteleltävät kiisselit maistuvat minulle vuoden ympäri, vaikka valtaväestö kai yhdistää ne lähinnä jouluun. Sekahedelmiä tai rusinoita, molemmat maistuvat... ja yhdessäkin. Kaneli ja piparkakkumausteet kuuluvat ainakin jouluisiin versioihin, muina vuodenaikoina ne voi skipata ja kokeilla vaikkapa pelkkää inkivääriä tai sitruunamehua. Kiisselin voi myös keittää mehuun (vaikkapa omena- tai appelsiinimehuun) tai glögiin!

Sekametelisoppa maistuu minusta parhaalta keittämistä seuraavina päivinä ja nimenomaan jääkaappikylmänä. Maut ovat tasaantuneet, rakenne on sopivimmillaan ja ainakin omalla kielelläni nuo maut korostuvat parhaiten viileinä. Nammm...

Parhaita ovat ehdottomasti makeat persikkapalat!
Ja päärynät, joita ennen kartoin vakaumuksella. :D
Tässä pinnalla kurkkaavat luumu, aprikoosi ja omppu.


Sekahedelmäkiisseli

250 g kuivattuja sekahedelmiä
vettä
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl kanelia
0.5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Pilko tai saksi sekahedelmät sopiviksi paloiksi kattilaan ja peitä vedellä. Lisää mausteet. Anna nesteen imeytyä vähintään tunti, mieluusti pitempäänkin (esim. yön yli jääkaapissa). Lisää sopivasti vettä, ja kuumenna kiisseli kiehuvaksi. Keittele soppaa viitisen minuuttia, jos haluat hedelmäpalojen säilyvän kiinteinä. Mikäli taas tykkäät hajoilevammasta kiisselistä, jatka keittelyä kunnes hedelmät ovat sopivassa muodossa. Sekoita perunajauhot pieneen määrään kylmää vettä, ja kaada seos kiisselin joukkoon ohuena norona, samalla sekoittaen. Anna kiisselin lämpötilan nousta uudestaan kiehumispisteeseen, mutta nosta kattila pois levyltä heti ensimmäisten kuplien ilmestyttyä. Jäähdytä ja nauti lämpöisenä tai kylmänä.

Uusi pakkaus on muuten oikein kaunis ja herkullinen. Suorastaan juhlava!
Eikä tuoreiden hedelmien kuvan voi myöskään sanoa huijaavan ketään,
koska vieressä on näytillä myös kuivatut versiot, jotka täsmäävät
pussin sisällön kanssa. Ja olivat muuten pehmeitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti