17.1.2012

Riistakäristys & juureskakut

Tammikuun ruokahaasteessa Kotona tehtyä -blogin Heli keksi usuttaa kotikokit vuoden 2011 vihannesten eli lantun ja/tai nauriin sekä uuden vuoden 2012 vihannesten eli tuoreyrttien pariin. Juuresten käyttö sopiikin hyvin talvikauteen, mutta tuoreyrttejä en talvella käytä paljoakaan, koska ostan yrttipuskia kaupasta todella harvoin. Sen sijaan kasvatan kesällä omia tuoreyrttejä, ja sesongin ulkopuolella käytän lähinnä kuivattuja tai pakastettuja (ostettuja tai itse säilöttyjä) makurehuja. Tähän haastekisaan osallistuessani luen kuitenkin pakkaseen kesällä säilömäni yrtit tuoreyrteiksi, ovat nimittäin aivan tuoreen veroisia sekä maun että näön puolesta!

Haastereseptini on lantusta (ja porkkanasta) tehty raastekakut, joita nautiskeltiin saksanhirvi-riistakäristyksen lisukkeena. Yrttimakuja toivat timjami ja persilja. Inspiraatiota raastehässäköihin ja reseptiikkaan on saatu Sadun ihastuttavassa Tsajut-blogissaan esittelemistä porkkanaterriineistä. Riistakäristys syntyi yksinkertaisesti pannulla paistellen. Mausteeksi riittää suola ja pippuri, lautasella kylkeen vielä kourallinen puolukoita!

Raastemunakkaat? Vai -pihvit tai -terriinit? Raastemuffineiksikin
näitä kai voisi kutsua. Kotoisasti ihan vain raastelättyjä tai -kekoja.


Raastekakut
(max 12 kpl muffinipelti)

500 g juureksia (porkkanaa ja lanttua 50-50)
suolaa
mustapippuria
timjamia
persiljaa
2 munaa
1.5-2 dl ruokakermaa
muskottipähkinää

Raasta juurekset karkeaksi raasteeksi ja paista niitä pannulla ainakin viisi minuuttia. Mausta ne pannulla ollessa suolalla pippurilla ja reilulla määrällä yrttejä. Voitele muffinipelti ja lusikoi raastetta koloihin. Vatkaa sitten kulhossa munien rakenne, ja sekoita joukkoon ruokakerma ja ripaus muskottipähkinää. Kaada jokaiseen muffinipellin koloon kauhallinen muna-kermaa. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, eli kunnes kakut ovat hyytyneet kunnolla.

Pannulla. Tällainen paistettu, maustettu raaste maistui muuten erittäin
hyvälle, meinasin lopettaa ruuanlaittamisen jo tähän vaiheeseen,
koska lämmin raaste olisi sellaisenaankin mainio lisäke!

Muffinipellillä ennen paistamista.

Kystä kyllä. Tässä kaksi eri versiota: osan raastekakkusista tasoitin
lastalla (oikealla) ja osan jätin siihen muotoon, johon raastemöykyt koloon
lusikoitaessa asettuivat. Piti nähdä kummasta tulisi nätimpi. :D

1 kommentti:

  1. Hyvältä ja ennen kaikkea herkulliselta näyttää!!! *slurpsis*

    VastaaPoista