29.1.2012

Herra Hapanjuuren hasselpähkinä-sekaleipä

Jääkaapissa viihtyvä kämppikseni, herra Hapanjuuri, kaipaili äksöniä. Ollaan pidetty yhtä jo viime vuoden elokuusta lähtien, ja viikonloppuna löysimme vihdoin molempien kalentereista riittävän pitkän vapaan slotin, jotta saatoimme viettää laatuaikaa ihan leivonnan parissa. Viime aikoina yhdessäolo kun on muutoin keskittynyt lähinnä viikoittaisiin pikatreffeihin juuren ruokkimisen merkeissä.

Juuresta latvaan -blogista löytyikin kivan simppeli ohje hapanjuuresta leivotulle sekaleivälle. Mallin mukaisesti hyödynsin itsekin nimenomaan kaappien antimia, ja minun taikinakulhooni jauhoja pöllähti ruis- ja sämpyläjauhopusseista. Leivän toiseen puoliskoon upotin lisäksi kourallisen hasselpähkinöitä! Juuren sainkin uppoamaan tähän melkeinpä kokonaan, joten siirsin jäljelle jääneet pari ruokalusikallista puhtaaseen astiaan, ja vasta sitten (ruokinnan kera) takaisin jääkaappiin. Herra Hapanjuuri sai siis uudet kuteet uuteen vuoteen!

Tiivistä, hapanta, pähkinäistä. Parhaimmillaan
ohuina siivuina, vahva-aromisen juustosiivun kera!

Hasselpähkinä-sekaleipä hapanjuureen leivottuna
Mukaelma, alun perin Juuresta latvaan -blogista

2 dl ruishapanjuurta
2 dl vettä
2 dl ruisjauhoja

1.5 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita
3 dl sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
kourallinen tai pari hasselpähkinöitä

Sekoita ruishapanjuureen 2 dl vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Anna käydä lämpimässä paikassa yön yli tai noin 8 tuntia. Sekoita sitten taikinaan loppu vesi ja kaurahiutaleet ja anna turvota puoli tuntia. Lisää ja sekoita sitten suola ja sämpyläjauhot. Kaada taikina (kuin jäykkää puuroa) öljyttyyn leipävuokaan ja anna sen vielä odotella peitettynä puoli tuntia. Jos haluat pähkinäisen leivän, lisää taikinan joukkoon hasselpähkinöitä kokonaisina tai rouhittuina. Paista 225 asteessa noin 45 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti