19.12.2011

Rakkautta ensi puraisulla - Stollen

Jokunen viikko takaperin ostin kaupasta Stollen-pötkylän, sellaisen läpinäkyvään muovipakkaukseen kääräistyn, tomusokerikuorrutteisen möykyn. Onhan noita ollut joulusesonkina kaupoissa ennenkin, mutta eipä ole tullut ostettua, koska minusta osittain sulanut tomusokeritahmahalko ei ole näyttänyt erityisen houkuttelevalta. Houkuttelevia kuitenkin olivat ne runsaslukuiset rusinat, joita näkyi leivonnaisessa olevan enemmän kuin reippaasti. Oli sitten pakko viedä yksi Stollen kotiin, rusinakuumeen lääkkeeksi, vaikka todella harvoin kaupasta valmiita leivonnaisia tulee ostettua.

Vaan onneksi ostin, ihastuin Stollenin makuun välittömästi. Kyseessä on siis saksalainen joululeivonnainen, ikäänkuin pullapitko, jossa on runsaasti rusinoita ja muita kuivahedelmiä tai esimerkiksi sitrushedelmien kuoripaloja. Pitkon sisuksissa voi piilotella marsipaanipötkö, ja asiaan kuuluu myös jo edellä mainittu tomusokerikuorrutus. Mehevää, makeaa ja maistuvaa! Ja suurinpiirtein jo siinä ensimmäisiä Stollen-siivuja nautittaessa aloinkin jo suunnittelemaan sopivan Stollen-reseptin googletusta. Mikäpä olisi sen parempaa, kuin oppia tekemään tätä herkkua kotikeittiönkin puolella!

Koti-Stollenin leikkaus.

Sukaattejakin!

Ja tattadaa, Allrecipes UK tarjoilikin hyvän kuuloista reseptiä. Mukailin ohjeen omaan makuuni unohtamalla sen marsipaanin ja korvaamalla säilykekirsikat reippaammalla sitruskuoripalasatsilla. Ja puolitoista teelusikkaa suolaa oli mielestäni vähän kohtuuton määrä, (vaikka sitten käyttäisikin suolatonta voita) joten päätin pärjätä puolikkaalla. Ja... Omatekemä Stollen on vähintäänkin yhtä hyvää kuin kaupan, olen aivan myyty. Veikkaanpa, että tästä tulee Hayleyn oma uusi jouluperinne. Kiitokset Saksaan! Tämä leivonnainen saisi takuulla Seppo Rädynkin pyörtämään ne kuuluisat sanansa tuosta maasta! :D


Stollen - saksalainen joulupitko
Muunnelma Allrecipes UK -sivuston Christmas Stollen -ohjeesta.

2 tl kuivahiivaa
1.75 dl maitoa
1 muna
75 g sokeria
0.5 tl suolaa
75 g margariinia
350 g vehnäjauhoja
100 g rusinoita
100 g appelsiininkuoripaloja
100 g sukaatteja (sitruunankuoripaloja)

Pinnalle: tomusokeria ja kanelia

Lämmitä maito ja sekoita kuivahiiva vispilällä joukkoon. Odota 10 minuuttia. Vispilöi maidon sekaan muna, sokeri, suola, pehmeä margariini ja reilu puolet jauhoista. Lisää loput jauhot vähitellen, samalla taikinaa sekoittaen. Kaavi taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa kymmenisen minuuttia. Taittele ja vaivaa sitten joukkoon rusinat ja sitruskuoripalat. Laita taikinapallo takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota 1 tunti.

Leivo sitten taikina haluttuun muotoon, itse jaoin sen kahtia ja tein kaksi pienempää stollenia perinteisellä "taitoksella". Kohota vielä 40 minuuttia liinan alla ja työnnä 180-asteiseen uuniin 10 minuutiksi. Väännä sitten uuni 150 asteeseen ja paista vielä 30-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Maista ensimmäiset siivut jo lämpimänä (ilman tomusokeria)! Jäähdytä ritilällä ja koristele jäähtyneet leivonnaiset tomusokerihunnulla ja ripauksella kanelia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti