6.12.2011

Piparkakkutalo ja -ikkunakoriste

Tänä vuonna tein ensimmäisen kerran piparkakkutalon itseaskarrelluilla kaavoilla. Hahmottelin ihan perinteisen mallisen tuvan ruutupaperille, mikä olikin fiksu siirto, sillä mitoittaminen ja leikkaaminenkin olivat ruutuja apuna käyttäen lasten leikkiä. Uskaltauduinpa askartelemaan ovet, savupiipun ja ikkunalaudatkin. Viime vuonnahan piparitaikina taipui piparipurkiksi.


Piparkakkutaikinaa en sen sijaan tehnyt itse alusta lähtien, vaan nappasin kaupan pakastealtaasta tutun paketin. Ja hyvä niin, sillä piparkakkutalon osien leikkaamiseen meni ihan riittävästi aikaa ja vaivaa... Isompia piparimuotoja tehdessä kannattaa muuten todellakin kaulita taikina suoraan leivinpaperin päällä, leikata kuvio ja sitten vain irroittaa reunojen ylitse jäävät taikinariekaleet. Isojen ja ohuiden taikinapalojen (piparkakkutalon seinät!) nostelu ei nimittäin ainakaan minulta olisi onnistunut.

Huomaa tanssivat tonttupojat!
Tuskin jäisivät Jarpille kakkosiksi. :D

Piparitupa saatiin lopulta kokoon, ja sekä koristelut että liimaukset hoidettiin ihan perus tomusokeri-vesikuorrutteella (punainen väri punajuurimehusta). Koristeeksi laitoin myös kuivattamiani mandariinisiivuja. Hassuja! :D Piparitaikinan jämät leivoin ihan vain pipareiksi, joista osaan tein reiät ja pujottelin silkkinauhapätkillä ikkunaa koristamaan. Nauhapätkylät on muuten paidoista ja topeista irti leikattuja erivärisiä henkarinauhoja, joita olin pitkään kerännyt ja säästellyt ja nyt sain ne vihdoin hyvään käyttöön. Kaiken tämän askartelun paskartelun jälkeen olo oli kyllä kuin Strömsössä tai Kotossa konsanaan!

Rauhallista ja tunnelmallista Itsenäisyyspäivää! :)

Tuoksuva joulukoriste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti